Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ook Salvadoranen verliezen beschermde status in Verenigde Staten

Datum : 09/01/2018
Land : El Salvador

Ook Salvadoranen verliezen beschermde status in Verenigde Staten

De regering Trump kondigde maandag 8 januari aan dat de tijdelijke beschermde status (TPS) voor Salvadoraanse immigranten wordt opgeheven. TPS werd in 1990 ingevoerd om immigranten van verschillende landen te laten leven en werken in de Verenigde Staten, ongeacht of ze het land legaal waren binnengekomen. De status werd alleen verleend aan landen waar gewapende conflicten, milieurampen of epidemieën plaatsvonden.

Zo’n 200.000 Salvadoranen raken hun beschermde status kwijt. Ze hebben achttien maanden, tot september 2019, om de Verenigde Staten te verlaten of een legale verblijfsvergunning te bemachtigen. Als ze dit niet doen, worden ze als illegale immigranten beschouwd en mogelijk gedeporteerd.

Meer dan 190.000 kinderen van Salvadoranen met een TPS-status zijn in de VS geboren. Hoewel de kinderen zelf Amerikaanse staatsburgers zijn omdat ze op Amerikaans grondgebied zijn geboren, bestaat de kans dat hun ouders niet mogen blijven.

De tijdelijke status werd ingevoerd na de aardbevingen in El Salvador in 2001. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid verklaarde dat de oorspronkelijke omstandigheden ,veroorzaakt door de aardbevingen, niet meer bestaan. Daarom moet de TPS worden beëindigd volgens de Amerikanen.

In november 2017 werd dezelfde status opgeheven voor Haïtiaanse en Nicaraguaanse immigranten.

Bron : El País, BBC
Bookmark and Share


Terug