Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ook Uruguay claimt soevereiniteit over de Malvinas

Datum : 19/09/2013
Land : Uruguay

Ook Uruguay claimt soevereiniteit over de Malvinas

Ook Uruguay mengt zich nu in de strijd om de soevereiniteit om de Malvinas/Falklands. Uruguay doet aanspraak op de eilandengroep op basis van internationale verdragen en proclamaties die teruggaan tot de 19e en 18e eeuw. Dit blijkt uit een document onder behandeling bij de commissie die het programma van de regerende coalitie ontwerpt. Dit werd onlangs onthuld door de pers in de hoofdstad Montevideo.

Het document met beperkte oplage, behorend tot het ministerie van Defensie, werd ondertekend door senator Constanza Moreira, die behoort tot de politieke partij van president José Mujica, en vraagt om het benoemen van een commissie om de rechten van Uruguay over de Malvinas te bestuderen. Senator Moreira, politiek wetenschapper en historicus en presidentiële pre-kandidaat voor de verkiezingen in 2014, zegt dat de commissie moet worden samengesteld uit historici, geografen, juristen, diplomaten, politici en militaire officieren. Ze wijst daarbij op Uruguay’s aanwezigheid in Antarctica als lid van het Antarctisch Verdrag, gebaseerd op de Spaans-Uruguayaanse Verdragen van 1841 die Uruguay soevereiniteit over de Malvinas geven.

In feite was Montevideo het belangrijkste marinebolwerk van het Spaanse rijk in de zuidelijke Atlantische Oceaan, en werd als zodanig in herhaalde proclamaties belast met de verantwoordelijkheid van patrouilleren in de Zuid-Atlantische Oceaan, de eilandengebieden en het waarborgen van vrije doorgang van en naar de Stille Oceaan langs de Straat Magellaan. Opvallend is dat het rapport werd gelekt tegelijk met de lancering van een boek Uruguayaanse visies over de Malvinas, een compilatie van verschillende artikelen door Uruguayaanse juristen, diplomaten en politici met een voorwoord van de minister van Defensie, een van de vertrouwelingen van president Mujica. 

 
Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug