Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Ook voetballers in de Verenigde Staten willen in Surinaams elftal spelen

Datum : 17/07/2012
Land : Suriname

Ook voetballers in de Verenigde Staten willen in Surinaams elftal spelen

De vraag of er regelingen getroffen moeten worden zodat topsporters met een Surinaamse achtergrond wereldwijd de Surinaamse nationaliteit kunnen verkrijgen om voor de nationale ploeg uit te komen, is opnieuw onder de aandacht gebracht door verschillende voetballers in de Verenigde Staten. Onder andere voetballers Giovanni Andjole en Furhgill Zeldenrust, die momenteel bij het Amerikaanse Texas Dutch Lions FC spelen, zouden graag Suriname willen vertegenwoordigen.

Andjole is geboren in Suriname en heeft er negen jaar gewoond. Daarna is hij naar Nederland vertrokken waar hij bij verschillende voetbalclubs heeft gespeeld. Uiteindelijk kwam hij bij een club in de Verenigde Staten terecht. Andjole heeft altijd een speciale band met Suriname gehad en hoopt er na het behalen van zijn diploma terug te keren. “Ik ben er geboren en ik ben daar trots op. Ik zou geen enkel ander land daarvoor willen ruilen. Mijn moeder woont in Suriname, mijn familie is in Suriname, mijn vader is van Suriname, dus ik ben zo Surinaams als wat!”, aldus Andjole. Vanuit dit gevoel wil hij ook voor de nationale voetbalselectie van Suriname spelen. “Ik zou voor Suriname willen uitkomen om voor mijn geboorteland te spelen en het te representeren. Met trots het shirt dragen met de Surinaamse vlag op mijn linkerborst!” Nu heeft Andjole alleen de Nederlandse nationaliteit, en via de huidige nationaliteitwetgeving kan hij geen Surinaams paspoort krijgen.
 
Eerder hebben al verschillende spelers uit de Nederlandse competitie, zoals Sigourney Bandjar (RKC Waalwijk), Lorenzo Burnet (FC Groningen), Glynor Plet (FC Twente) en Evander Sno (NEC Nijmegen) aangegeven voor het Surinaamse elftal te willen spelen. Maar de huidige wetgeving maakt het moeilijk voor de spelers om een Surinaams paspoort te krijgen. President Desi Bouterse gaf begin dit jaar aan dat ´´wij zullen kijken wat wij kunnen doen met de dubbele nationaliteit. Er zijn genoeg goede Surinaamse voetballers in het buitenland.´´ Maar sinds deze uitspraak van Bouterse is er verder niets meer over bekendgemaakt. Hierdoor blijft het onduidelijk of er in de toekomst regelingen zullen worden getroffen die het mogelijk maken voor topsporters om een Surinaams paspoort te krijgen.

Bron : No Spang
Bookmark and Share


Terug