Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ook vreedzame demonstraties in Colombia

Datum : 22/11/2019
Land : Colombia

Ook vreedzame demonstraties in Colombia

2019. In heel Latijns Amerika wordt gewelddadig gedemonstreerd tegen de zittende macht en corruptie, zo lijkt het. Heel Latijns Amerika? Nee, er is een land waar de demonstraties een vrolijk karakter hebben, bijna een feestje zijn: Colombia.

Dat klopt niet helemaal, bij demonstraties eerder deze week zijn er in de hoofdstad Bogotá en elders veel vernielingen aangericht en eindigden manifestaties in het kader van de nationale staking tegen corruptie in chaos en geweld. Maar volgens de Colombiaanse krant El Tiempo verliep de staking in verreweg de meeste steden vreedzaam.

Waar de autoriteiten elders in de regio vaak gebruik maakten van geweld als reactie op demonstraties, roemden de autoriteiten in steden als Medellín, Barranquilla, Cartagena en Santa Marta het gedrag van hun burgers. Hier hadden de manifestaties vaak een kleurrijk, kunstzinnig karakter.

In Medellín verhinderden enkele van de tachtigduizend demonstranten zelfs dat gemaskerde relschoppers de infrastructuur van de stad vernielden. Burgemeester Federico Gutiérrez feliciteerde hen daar mee en was trots op de burgercultuur die de stad gecreëerd heeft. Toch richtten enkele radicale groepen vernielingen aan bij de universiteit van de stad, maar dat stelde volgens Gutiérrez weinig voor.

Aanhangers van voetbalclub Atlético Nacional zongen zelfs samen met andere demonstranten in Medellín protestliederen tegen president Iván Duque. Daarnaast werden liederen uit andere landen gezongen, waaronder Los Prisioneros, het ‘volkslied’ van de recente protesten in Chili.

Ook in havenstad Barranquilla waren tachtigduizend mensen op de been en werd het protest een groot feest. “Wij protesteren om te laten zien dat we wakker geworden zijn”, verklaarde Doris Padilla van de vakbond van overheidswerknemers in het departement Atlántico waar Barranquilla de hoofdstad van is.

Twintigduizend demonstranten in Cartagena riepen niet alleen leuzen tegen de regering, maar steunden op een kunstzinnige manier ook de studenten die opgeroepen hadden geweld door gemaskerde relschoppers niet te tolereren.

In het noordelijke departement Guajira viel het protest van een groep kinderen uit Sipanao in Uribia op. Met vlaggen en spandoeken liepen ze over de onverharde straten van het dorp, in het gezelschap van hun ouders en leerkrachten.

Bron : El Tiempo
Bookmark and Share


Terug