Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Openbaar Ministerie Brazilië raadt verdere vergunningen Belo Monte dam af

Datum : 27/05/2011
Land : Brazilië

Openbaar Ministerie Brazilië raadt verdere vergunningen Belo Monte dam af

Het Braziliaanse Openbaar Ministerie heeft de Nationale Secretariaat voor Milieu en Natuurlijke Bronnen (IBAMA) aangeraden geen verdere toestemming te geven voor de bouw van de Belo Monte stuwdam. Deze beslissing, genomen door aanklagers Gütschow Bruno Alexandre, Felicio Pontes Jr. en Ubiratan Cazetta, is gebaseerd op een rapport van energiebedrijf Norte Energia, verantwoordelijk voor de bouw van de dam, over de voortgang tot zover.

De aanklagers zeggen dat slechts 59 procent van de voorbereidingen die al gemaakt zouden moeten zijn, daadwerkelijk is uitgevoerd. Zolang deze voorbereidingen niet genomen zijn, kunnen er geen verdere vergunningen worden versterkt, zo luidt het advies. Daarbij waarschuwt het OM dat als IBAMA dit advies niet opvolgt, er wettelijke sancties kunnen volgen.

De bouw van de Belo Monte stuwdam in het Amazone gebied heeft al voor veel controversie gezorgd. Verschillende overheidsorganen en milieuorganisaties hebben discussies over de bouw van de dam. Voorstanders zeggen dat de dam werkgelegenheid zal creëren in een arm gebied en veel huishoudens van energie zal voorzien. Tegenstanders wijzen op de gevolgen voor milieu, biodiversiteit en inheemse volksstammen die in het gebied leven.

Bron : Gazeta do Povo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug