Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Openlucht roltrap doorbreekt isolement wijkbewoners

Datum : 28/12/2011
Land : Colombia

Openlucht roltrap doorbreekt isolement wijkbewoners

In Colombiaanse stad Medellín is een openlucht roltrap in gebruik genomen. De roltrap in de wijk Las Independencias I is vooral bedoeld om de bewegingsvrijheid van ouderen en mindervaliden te vergroten. Hoewel er wereldwijd meerdere openlucht roltrappen zijn – vaak gebouwd voor toeristen - is deze roltrap de eerste die is bestemd voor de bewoners van een wijk zelf.

Las Independencias I is gebouwd tegen een zeer steile helling. Tot voor kort was de enige ‘toegangsweg’ een steile trap met 360 treden die een hindernis vormde voor ouderen en anderen die slecht ter been zijn. “Onacceptabel”, volgens de gemeenteraad en Onderneming Stedelijke Ontwikkeling (EDU). “De mensen konden hun huis niet verlaten, simpelweg omdat de mogelijkheid ontbrak.”

Met de aanleg van de nieuwe elektrische trap hoopt EDU bovendien de leefomstandigheden in de wijk te verbeteren. Een woordvoerder van EDU legt uit: “De roltrap zal op den duur het isolement van de wijk doorbreken. Gaandeweg nemen dan de criminaliteit en gevoelens van onveiligheid af.”

De roestvrij stalen roltrap is ontworpen en gebouwd door een Japans bedrijf en kost ongeveer vier miljoen euro. De treden bestaan uit aluminium en de toegangsplatforms zijn gemaakt van kunststof.

Bron : Semana, El Mundo
Bookmark and Share


Terug