Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Operatie Haïti op slot zesde dag ingegaan

Datum : 13/02/2019
Land : Haïti

Operatie Haïti op slot zesde dag ingegaan

Haïti, en in het bijzonder de hoofdstad Port-au-Prince, volgt een vast patroon waar het om demonstraties en protesten gaat. De eerste dag ligt het gewone leven stil en gaat iedereen de straat op om te demonstreren. Scholen en winkels zijn dicht, en in plaats van busjes en tap-taps zijn er brandende autobanden op straat. De tweede dag gaat het er ook hard aan toe, maar op de derde dag neemt het enthousiasme af, en dag vier gaat iedereen weer aan het werk.

Dit keer is het anders. Op 7 februari, de dag die de tweede regeringsverjaardag markeerde van president Jovenel Moise, sloeg de vlam in de pan. Het is gebruikelijk voor presidenten om 7 februari, de dag waarop ‘Baby Doc’, Jean-Claude Duvalier, in 1986 gedwongen werd het land te verlaten, te gedenken met het inwijden van een aantal mooie projecten en een opwekkend praatje over de behaalde resultaten tijdens het afgelopen regeringsjaar. Maar Moise riep de “economische noodtoestand” uit, en kondigde een aantal maatregelen af waar door de oppositie met hoongelach op gereageerd werd. Hij sprak over het openen van gaarkeukens en het aan banden leggen van het gebruik van telefoonkaarten en dienstwagens door leden van de regering. Niets over de herkomst van de weelde die veel kabinetsleden en hun entourage ten toon spreiden. En niets over het vernietigende rapport van het Hooggerechtshof dat het misbruik van miljarden dollars uit het Petrocaribe fonds onderzocht. De gourde lijkt in een vrije val geraakt en de kosten van levensmiddelen zijn het afgelopen jaar sterk gestegen. Aan brandstof is bijna continue gebrek.

Voor de Haïtiaanse burgers was donderdag de maat vol. Met tienduizenden gingen ze de straat op, niet alleen in de hoofdstad Port-au-Prince, maar ook in provinciesteden in de rest van het land.  Minstens acht mensen zijn al om het leven gekomen door het geweld, onder hen een veertienjarige jongen die stierf voor de ogen van zijn moeder. Mensenrechtenorganisaties roepen op tot onderzoek en veroordelen de brandstichtingen en het plunderen. Maar ze hebben begrip voor de woede van het volk en roepen de regering op de protesten serieus te nemen. Ook ondernemers mengen zich in het debat en hoewel zij nog niet om zijn aftreden gevraagd hebben, stellen ze dat Moise en zijn vicepresident zo snel mogelijk met de oppositie in gesprek moeten gaan.

Hoe het gaat aflopen? Al eerder hebben presidenten onder vergelijkbare omstandigheden de benen genomen, maar het probleem is dat dit geen oplossing biedt: wie moet Moise opvolgen? Er lijken geen geschikte kandidaten voorhanden. En de rest van de wereld heeft op dit moment zijn handen vol met het nabij gelegen Venezuela…

Bron : Miami Herald, verklaring van mensenrechtenorganisaties
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug