Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Operatie tegen illegale goudwinning in Braziliaanse Amazone

Datum : 14/07/2012
Land : Brazilië

Operatie tegen illegale goudwinning in Braziliaanse Amazone

Braziliaanse politie heeft een grote operatie uitgevoerd tegen illegale goudwinners in de Amazone, waarbij zeker 26 mensen zijn gearresteerd. Goud, gereedschap en vliegtuigjes, waarmee personen en voorraden naar de afgelegen regio werden vervoerd, zijn in beslag genomen.

Volgens de politie veroorzaakten de mijnwerkers ernstige schade aan het milieu in het reservaat van de Yanomani, bij de grens met Venezuela. De Yanomani klagen al lang over indringers in hun gebied. Gedurende een jarenlang onderzoek in de provincie Roraima zijn vijf criminele groepen geïdentificeerd die zich bezig houden met de winning van goud. De goudzoekers gebruiken zware pompen om de bodem van de rivier af te zoeken en die verwoesten de rivieroevers. Het gebruik van giftig kwik om het goud te scheiden verergert de schade aan het milieu.

Onder de geareesteerden bevinden zich piloten, ingenieurs en zakenlui die ervan worden beschuldigd de mijnactiviteiten te financieren en het goud te verkopen in de stad Boa Vista. “De focus van de operatie was om de economische motor van de illegale mijnbouw te treffen, dus de financierders en de vliegtuigen”, zei politiecommandant Alexandre Silva Saraiva tegen de krant O Globo.

Ongeveer 20.000 Yanomami leven relatief geïsoleerd in het inheemse reservaat, dat 100.000 vierkante kilometer regenwoud beslaat langs de grens met Venezuela. De groep verzet zich al tientallen jaren tegen de goudzoekers, die ze ervan beschuldigen het regenwoud te vernietigen en ziektes mee te brengen.  De laatste jaren heeft de stijgende prijs van goud op de wereldmarkten geleid tot een toename
 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug