Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

'Opgezette miereneter op winnende natuurfoto'

Datum : 29/04/2018
Land : Brazilië

'Opgezette miereneter op winnende natuurfoto'

Een van de winnaars van de bekende Britse natuurfotowedstrijd Wildlife Photographer of the Year moet zijn prijs weer inleveren. De organisatie ontdekte dat hij voor zijn foto een opgezette miereneter had gebruikt en diskwalificeerde de fotograaf.

De Braziliaanse natuurfotograaf Marcio Cabral stuurde vorig jaar een foto in van een miereneter bij een termietenheuvel voor de jaarlijkse wedstrijd, die wordt georganiseerd door het Natuurhistorisch Museum in Londen. Cabral werd door de jury als winnaar gekozen in de categorie 'dieren in hun leefomgeving'.

Op de foto The Night Raider is te zien hoe een miereneter een termietenheuvel benadert. Rond de termietenheuvel zweven groene lichtjes, dat zijn kniptorren die op de termieten jagen. Op de achtergrond is een heldere sterrenhemel te zien. Voor de lichteffecten gebruikte Cabral een sluitertijd van dertig seconden. De foto is gemaakt in het Nationaal Park Emas, in het binnenland van Brazilië.

Oplettende kijkers viel het echter op dat de miereneter op de foto wel erg lijkt op het opgezette exemplaar dat bij een bezoekerscentrum in het natuurpark staat en lichtte de wedstrijdorganisatie in. Het Londense museum vroeg vervolgens vijf wetenschappers om de miereneter op de foto te vergelijken met het opgezette dier. Alle vijf concludeerden dat het om een en hetzelfde dier ging. Cabral moet de prijs nu weer inleveren. Volgens de wedstrijdorganisatie is het niet toegestaan om opgezette dieren te gebruiken voor de inzendingen.

De teleurgestelde fotograaf houdt voet bij stuk en beweert dat de miereneter op zijn foto een levend dier is. Hij heeft meerdere foto's van het tafereel genomen, maar daar staat de miereneter niet op. Volgens de fotograaf komt dat doordat vanwege de lange sluitertijd het dier alweer vertrokken was voordat hij de miereneter opnieuw kon vastleggen. Ook zegt hij dat het bezoekerscentrum waar het opgezette dier staat 's nachts gesloten is en daar bewakers rondlopen. Hij had het dier daarom nooit kunnen meenemen voor zijn foto, is het verweer.

Het is niet voor het eerst dat de Wildlife Photographer of the Year een van zijn winnaars achteraf diskwalificeert. In 2009 werd een foto van een wolf die over een hek springt als winnaar gekozen; later bleek dat de wolf helemaal geen wild exemplaar was, maar uit een dierentuin kwam.

Bron : BBC, NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug