Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ophef over komst homoseksuele ambassadeur in Dominicaanse Republiek

Datum : 03/07/2013

Ophef over komst homoseksuele ambassadeur in Dominicaanse Republiek

In de Dominicaanse Republiek is in kerkelijke kringen ophef ontstaan over de mogelijke komst van James Brewster als nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten. Aangezien Brewster homoseksueel is, zou Barack Obama de Dominicaanse gevoeligheden omtrent homoseksualiteit negeren, aldus de Dominicaanse kardinaal Pablo Cedeño. 

In een afgelopen zondag gepubliceerde verklaring aan Obama legt Cedeño uit: “De mogelijke komst van de heer Brewster als hoogste afgevaardigde van uw land vormt het bewijs van uw gebrek aan respect en inlevingsvermogen. Zijn geaardheid strookt niet met onze culturele werkelijkheid. Mocht hij in Santo Domingo arriveren, dan zal zijn verblijf een lijdensweg zijn wegens de culturele kloof.” Kardinaal Cedeño staat in eigen land bekend als uiterst conservatief en politiek invloedrijk. Hij zou verantwoordelijk zijn voor het stopzetten van de dialoog over homorechten, en zou president Medina hebben overtuigd van het beëindigen van de discussie over het homohuwelijk en het wettelijk verbod daarop in 2010. Tevens zou Medina op aandringen van de prelaat werken aan een voorstel dat abortus verbiedt.   

Niet alleen de katholieke kerkvaders zijn tegen, ook de leiders van de evangelische gemeenschappen keuren de komst af. Een woordvoerder van de Evangelische Broederschap laat weten: “De komst van deze mijnheer is een belediging van de nationale fatsoensnormen.” De opmerkingen van de geestelijken hebben de regering in Santo Domingo in verlegenheid gebracht. Een hoge diplomaat bevestigt dat zijn regering de benoeming van Brewster al heeft goedgekeurd. “Een afwijzing zou onfatsoenlijk zijn van onze kant.”

Bron : El Mundo, Miami Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug