Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ophef over Wet Binnenlandse Veiligheid Mexico

Datum : 19/12/2017
Land : Mexico

Ophef over Wet Binnenlandse Veiligheid Mexico

Het Mexicaanse parlement heeft vrijdag 15 december de zogenaamde Wet op de Binnenlandse Veiligheid goedgekeurd. Hiermee kunnen de Mexicaanse strijdkrachten als politiemacht blijven optreden. Veel internationale organisaties, waaronder Amnesty International en de Verenigde Naties, hopen dat president Peña Nieto zijn veto over dit voorstel uitspreekt.

Sinds december 2006, onder president Felipe Calderón, ondersteunen de strijdkrachten taken van openbare veiligheid in de strijd tegen drugs. Ze namen in honderden gemeentes de werkzaamheden van politiekorpsen over.

Na meer dan een decennium van strijd tegen drugskartels, waarbij inmiddels meer dan 100.000 doden vielen, zal door de wet de inzet van het leger in Mexico gereguleerd worden. Voorstanders van de wet zeggen dat er duidelijke regels zullen komen om het gebruik van soldaten ter bestrijding van misdaad te beperken. Meerdere mensenrechtenorganisaties bekritiseerden de wet. Ze zeggen dat deze onder andere kan leiden tot meer misbruik en straffeloosheid van de strijdkrachten.

De onafhankelijke Mexicaanse Mensenrechtencommissie (CNDH) stelde dat de nieuwe wet onder andere kan leiden tot de schending van fundamentele rechten en vrijheden van de Mexicanen. Het zou bijvoorbeeld gemakkelijker worden noodtoestanden uit te roepen, waardoor normale wetgeving niet meer van toepassing is.

De CNDH vroeg Peña Nieto om de nodige wijzigingen aan te brengen in het wetsvoorstel om mensenrechten en burgerrechten te garanderen.

Bron : El País, VOA news
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug