Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ophef rondom verkiezingsuitslag Venezuela

Datum : 19/04/2013
Land : Venezuela

Ophef rondom verkiezingsuitslag Venezuela

Afgelopen zondag vonden in Venezuela verkiezingen plaats. Hierbij heeft Nicolás Maduro, die door Chávez als zijn opvolger benoemd was, gewonnen. Hij won echter maar met 1,6 procent verschil in stemmen van oppositiekandidaat Henrique Capriles. Dit kleine verschil zorgde voor beschuldigingen van fraude.

Capriles heeft gevraagd om handmatige hertelling van alle stemmen. Dit is niet mogelijk, maar er zal wel een geautomatiseerde hertelling van een deel van de stemmen plaatsvinden; 46 procent van de stembussen die niet herzien zijn op de verkiezingsdag worden opnieuw bekeken. Dit houdt in dat 12.000 boxen opnieuw bekeken zullen worden. Dit proces zal dertig dagen duren.

De oppositie spreekt niet van fraude, maar wel van ‘onregelmatigheden’, zoals bij het begeleid stemmen en het niet aanwezig mogen zijn van getuigen bij het tellen van de stemmen. De oppositie hoopt een nieuwe verkiezing te bereiken. Deze vrijdag wordt Maduro als president geïnaugureerd. De oppositie zal niet aanwezig zijn bij de inauguratie, omdat ze de uitslag niet erkent. Omdat ze die niet erkent,  zal ze daar ook geen spreekrecht krijgen.

De unie van Zuid-Amerikaanse staten Unsasur heeft een noodbijeenkomst gepland in Lima om haar steun voor Maduro uit te spreken. De presidenten van Argentinië, Brazilië, Uruguay en Ecuador zullen daarbij in ieder geval aanwezig zijn. Unasur had tijdens de verkiezingen een observerende rol en trekt de uitslag niet in twijfel. OAS, de Organisatie van Amerikaanse Staten, erkent de uitslag, omdat je in een democratie met één stem meer al kunt winnen, maar de organisatie vraagt wel om een dialoog en steunt de hertelling van de stemmen.

 

Bron : BBC, Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug