Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Opnieuw aangifte tegen Jorge Zorreguieta

Datum : 03/01/2013
Land : Argentinië

Opnieuw aangifte tegen Jorge Zorreguieta

De Argentijnse justitie begint een onderzoek naar Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Het onderzoek spitst zich toe op Zorreguieta’s vermeende betrokkenheid bij de verdwijning van vier mensen en bij het vermoorden en ontslaan van mensen in de landbouwsector. Zorreguieta was staatssecretaris van landbouw en veehouderij tijdens de dictatuur van Jorge Videla.

Het viertal verdween tijdens de periode dat Zorreguieta leiding gaf aan het landbouwinstituut INTA. Veel werknemers werden in de jaren van dictatuur ontslagen omdat zij de oppositie steunden. Een aantal van deze in die periode ontslagen werknemers verdween. Hun nabestaanden hebben nu gekozen voor aangifte. Een gerechtelijk vooronderzoek zal snel volgen. Zorreguieta is in zijn vaderland al vaker in verband gebracht met verdwijningen. Zorreguieta heeft in 2011 al betoogd met de verdwijningen niets te maken te hebben, omdat ze gebeurden voordat hij staatssecretaris was.

Samen met Zorreguieta wordt onder andere zijn politieke baas, de toenmalige minister van economische zaken José Alfredo Martínez de la Hoz, onderzocht. Het gaat niet alleen om de periode dat Zorreguieta staatssecretaris, het gaat ook om de periode daarvoor. Hij bekleedde in de landbouwsector verschillende posities bij instituten die van acties tegen politieke tegenstanders worden verdacht.

Bron : Página 12, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug