Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Opnieuw algemene staking in Argentinië

Datum : 26/06/2018
Land : Argentinië

Opnieuw algemene staking in Argentinië

De Algemene Arbeidsconfederatie (CGT), de belangrijkste vakcentrale van Argentinië, kondigde op 25 juni opnieuw een algemene staking aan. Door het hele land was er geen openbaar vervoer. Ook luchtverkeer en maritiem transport werden platgelegd. Openbare scholen, banken en tankstations bleven dicht.

De staking was een protest tegen het overheidsbesluit om loonsverhogingen te beperken tot 15 procent, terwijl de inflatie rond de 26 procent ligt. Ook werd er geprotesteerd tegen de recente deal van president Mauricio Macri met het IMF (Internationaal Monetair Fonds), dat Argentinië een kredietlijn van vijftig miljard dollar heeft toegekend om de peso te redden.

Door velen wordt het IMF geassocieerd met de economische depressie van 1998-2002, toen de economie met 20 procent inkromp. Men is bang dat het fonds weer een belangrijke stem zal hebben in het economisch beleid van het land.

Eerder organiseerde de vakcentrale een algemene staking in april en december 2017. Ondanks de protesten is Macri’s regering doorgegaan met het bezuinigingsbeleid. Dit beleid zou de arbeidersklasse onevenredig raken, terwijl beleggers en de agribusiness  economische impulsen ontvangen van de regering.

De regering reageerde op de staking door arbeiders en sociale bewegingen te beschuldigen van het zoeken naar conflicten en benadrukte de kosten van de staking voor de Argentijnse economie. “Ze zoeken naar conflict omwille van het conflict”, zei minister van Arbeid Jorge Triaca.

Bron : Al Jazeera, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug