Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Opnieuw een Braziliaanse dam op instorten

Datum : 21/05/2019
Land : Brazilië

Opnieuw een Braziliaanse dam op instorten

Het Braziliaanse mijnbedrijf Vale waarschuwt dat er de Sul Superior-dam die gebouwd is om mijnafval tegen te houden nabij de stad Barão de Cocais, in het zuidoosten van Brazilië, op instorten staat. Een aantal maanden geleden brak al een soortgelijke dam in Brazilië door, namelijk de Brumadinho dam, waarbij 230 mensen omkwamen.

De Sul Superior-dam houdt mijnafval tegen van de mijn Gongo Soco, die sinds 2016 niet meer actief is. Dat de dam op instorten staat is al langer bekend. Sinds februari zijn honderden omwonenden geëvacueerd.

Het mijncomplex is gelegen in de deelstaat Minas Gerais, op zo'n 60 kilometer van de Brumadinho dam. Brumadinho brak in januari waardoor een stroom giftige modder vrijkwam, die mijnfaciliteiten en een dorp overspoelde. Uit documenten van Vale blijkt dat deze ramp mogelijk gevolgen kan hebben voor de Sul Superior-dam, die volgens de voorspellingen tussen 19 en 25 mei zou kunnen breken. Beide dammen zijn zogeheten tailing dams, de zwakste en goedkoopste structuren om mijnafval tegen te houden.

De afgelopen jaren zijn er verschillende tailing dams doorgebroken, vaak met grote gevolgen voor omwonenden en het milieu. Onder andere de Verenigde Naties heeft waarschuwingen afgegeven voor betere veiligheids- en bouwregels. Ook in 2015 kwamen in Brazilië 19 mensen om het leven bij het doorbreken van een dam, nabij Mariana.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug