Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Opnieuw een karavaan vertrokken uit Honduras

Datum : 16/01/2019
Land : Honduras

Opnieuw een karavaan vertrokken uit Honduras

De Amerikaanse president Donald Trump hoopt met de shutdown van de overheid het Congres zodanig onder druk te zetten dat zij hem toestemming geven miljarden uit de overheidsbegroting te gebruiken voor het bouwen van zijn muur op de grens met Mexico. Maar op dit moment treft hij vooral zijn eigen bevolking, waaronder 800.000 ambtenaren die al weken geen salaris ontvangen. En mocht de muur er toch komen, dan zal dit de migratieproblematiek niet oplossen. Migranten zullen blijven komen omdat de toestand in hun eigen land onhoudbaar is geworden.

Deze week is opnieuw een karavaan van landverhuizers vertrokken uit San Pedro Sula in Honduras. President Trump schildert de migranten graag af als drugscriminelen en terroristen, maar correspondent Tom Phillips van The Guardian merkt op dat de meerderheid van de mensen die zich in San Pedro Sula verzamelden ouders met, vaak jonge, kinderen zijn. Veel van hen duwen een buggy voort over het asfalt, terwijl vrachtwagens langs razen. De mensen die Phillips interviewde zijn stuk voor stuk op de vlucht voor het geweld en de uitzichtloosheid van hun bestaan. Zoals Rosa López, een eenendertig jarige weduwe en moeder van zeven kinderen, die samen met haar oudste zoon de tocht onderneemt. Ze was zes maanden zwanger van haar jongste kind toen mannen haar huis binnendrongen en haar echtgenoot vermoorden. Haar andere kinderen, ook haar zeven maanden oude baby, heeft ze achtergelaten bij haar zus. Een ander vertelt hoe zijn huis en dat van een van zijn kinderen in brand gestoken werd door bendeleden. Zijn dochter werd verkracht. Voor hem was dat het moment om weg te gaan, samen met zijn dochter, haar baby en nog enkele gezinsleden.

Hoeveel mensen deze week op pad zijn gegaan is niet met zekerheid te zeggen. Bartolo Fuentes, journalist en lid van de oppositie in Honduras, verwacht dat het uiteindelijk om een groter aantal dan de vijfduizend van oktober vorig jaar zal gaan. Volgens hem hebben zich nu al meer dan drieduizend migranten bij de nieuwe caravaan aangesloten. De campagne van de Hondurese regering om burgers te weerhouden op pad te gaan lijkt weinig effect te hebben. “God zal de deuren van de VS voor ons openen,” zegt de vierentwintig jarige Leonel López, die zijn land achterlaat omdat er geen werk is “en zoveel dood.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug