Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Opnieuw hoge straffen in Mensalão-zaak

Datum : 09/11/2012
Land : Brazilië

Opnieuw hoge straffen in Mensalão-zaak

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft de Mensalão-zaak hervat en veroordeelde gisteren opnieuw drie schuldigen tot hoge straffen. Ramón Hollerbach en Cristiano Paz, twee partners van de eerder veroordeelde publicist Marcos Valério Fernandes de Souza, en de ex-directrice van hun ondernemingen Simone Vasconcelos werden veroordeeld. Allen werd celstraf opgelegd; de laatste 14 jaar en 3 maanden, Paz zo’n 25 jaar en Hollerbach bijna 30 jaar.

Het reclamebedrijf van Fernandes de Souza, waarvoor ook deze drie personen werkten, deed destijds, volgens het Hooggerechtshof, mee aan de omkoperij met zo’n 153 miljoen Reais (tegenwoordig zo’n 59 miljoen euro) die bij Lula’s partij de PT terecht kwam en gebruikt werd om campagnes te financieren en de leiders van vier politieke partijen om te kopen. Het bedrijf werd in ruil hiervoor onder andere gunstige contracten van het Huis van Afgevaardigden verstrekt. Na deze vier inmiddels veroordeelden van de Mensalão-zaak zal over 21 anderen in deze zaak nog een uitspraak gedaan moeten worden.

De Mensalão-corruptiezaak staat in Brazilië bekend als het proces van de eeuw en draait om het veroordelen van politici die verdacht worden van het gebruiken van publieke gelden om leden van het congres om te kopen om de regeringplannen te steunen. Dit gebeurde tijdens het presidentschap van Lula. De ex-president heeft altijd ontkend hier iets van af te weten en zei bedrogen te zijn door zijn eigen regering. Deze zaak werd in 2005 bekend en nu vinden de veroordelingen plaats.

Ook bevestigde het Hooggerechtshof donderdag dat ze van de 25 schuldig bevonden mensen inlevering van hun paspoorten geëist heeft, vanwege het vermoeden dat enkele van hen van plan waren het land te verlaten. Ook zijn hun namen aan alle vliegvelden doorgegeven om vluchtpogingen te voorkomen.

Een van de belangrijkste verdachten in dit proces, José Dirceu en destijds het hoofd van Lula’s regering, was het hier niet mee eens. Hij zegt beschuldigd te zijn zonder bewijs en vindt dit schending van de rechten van de nog niet veroordeelde aangeklaagden. Hij zegt niet schuldig te zijn aan omkoping en samenzwering, waarvan hij beschuldigd is. Over hem zal later in dit proces nog een uitspraak gedaan worden.

 

Foto: Barbosa, voorzitter van het Hooggerechtshof

 


 

Bron : El Nuevo Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug