Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Opnieuw onrust in de Braziliaanse politiek

Datum : 26/04/2020
Land : Brazilië

Opnieuw onrust in de Braziliaanse politiek

Politiek Brazilië is opnieuw in rep en roer sinds minister van Justitie Sergio Moro ontslag heeft genomen, waarbij hij hard uithaalde naar president Jair Bolsonaro. Moro is een zeer bekend figuur in Brazilië door zijn functie als rechter binnen het Lava Jato corruptieschandaal. Bolsonaro zou Moro bij zijn aantreden carte blanche hebben beloofd, onder andere om corruptie aan te pakken. Nu beschuldigt de ex-minister de president echter van politieke inmenging in de federale politie.

Directe aanleiding is dat Bolsonaro Mauricio Valeixo heeft ontslagen, hoofd van de federale politie en een nauwe bondgenoot van Moro. De reden van dit ontslag, zo zei Moro in een lange toespraak, zou zijn dat Bolsonaro bezorgd was over de uitkomsten van enkele politieonderzoeken. Critici zeggen dat het hier gaat om onderzoeken in corruptiezaken waar Bolsonaro, zijn politieke bondgenoten of zijn familie verdacht worden. Moro zei tevens dat Bolsonaro hem verteld had dat hij Valeixo wilde vervangen door iemand die hij persoonlijk kende, die hij op kon bellen en om informatie kon vragen. De ex-minister zei daarbij dat hij zelfs in de linkse regeringen die hij onderzocht had op corruptie nog nooit zulke directe politieke inmenging gezien had.

In zijn campagne voor de presidentsverkiezingen beloofde Bolsonaro openheid en het bestrijden van corruptie, maar sinds zijn aantreden heeft hij op verschillende manieren geprobeerd zijn politieke invloed uit te oefenen bij overheidsinstanties die onderzoek doen naar corruptiezaken. Volgens Ilona Szabo, directeur van het Igarape Onderzoeksinstituut, is het ontslag van Moro een omslagmoment in de Braziliaanse politiek. "Zijn vertrek luidt een gevaarlijke nieuwe fase in," aldus Szabo, "omdat de autonomie van de federale politie (en de rechtspraak) een essentieel fundament is voor democratisch bestuur."

Bron : Mercorpess
Bookmark and Share


Terug