Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Opnieuw protesten in Argentinië voor de vermiste Santiago Maldonado

Datum : 03/10/2017
Land : Argentinië

Opnieuw protesten in Argentinië voor de vermiste Santiago Maldonado

Afgelopen zondag 1 oktober vonden er op de Plaza de Mayo in Buenos Aires en verschillende andere Argentijnse steden opnieuw protesten plaats naar aanleiding van de verdwijning van Santiago Maldonado. Twee maanden geleden, op 1 augustus, verdween hij na een demonstratie waarbij de vrijlating van de Mapuche-leider Facundo Jones Huala werd geëist. De Mapuche zijn de oorspronkelijke bewoners van Chili en Zuid-West Argentinië. Zij zijn voortdurend in strijd om erkenning te krijgen voor hun voorouderlijke land, cultuur en autonomie. Huala is de leider van de groep “Resistencia Ancestral Mapuche”, een separatistische Mapuche-beweging die al jarenlang hun voorouderlijke land terugeist. Argentinië en Chili beschouwen hem echter als terrorist.

De afgelopen twee maanden is er geen enkele aanwijzing gevonden over wat er met de 28-jarige Maldonado is gebeurd. In de tussentijd werden er verschillende protesten georganiseerd om de verantwoordelijken voor zijn verdwijning op te sporen en te berechten. De protestanten eisen dat hij levend wordt gevonden. Op de spandoeken waren verschillende leuzen te vinden die verwezen naar de ‘Moeders van de Plaza de Mayo’, die tijdens de militaire dictatuur van 1976 tot 1983 protesteerden tegen de verdwijningen van hun kinderen.  Naast duizenden demonstranten, waren afgelopen zondag ook maatschappelijke, politieke en mensenrechtenorganisaties aanwezig tijdens de protesten. Ze hadden scherpe kritiek op de rechtse president Macri, die volgens hen weinig aandacht heeft voor mensenrechten en zeer passief reageert op de situatie. De massa eiste ook het aftreden van de Minister van Veiligheid, Patricia Bullrich. Zij verklaarde eerder dat er geen bewijs is dat Maldonado aanwezig was tijdens de demonstratie van 1 augustus.

Maldonado werd als laatst gezien terwijl hij vluchtte voor de Gendarmería, de Argentijnse grenspolitie, na deel te nemen aan een protest van een Mapuche-gemeenschap in het zuiden van het land. De familie en verschillende mensenrechtenorganisaties denken dat de grenspolitie, die ingreep tijdens dit protest, verantwoordelijk is voor zijn verdwijning. De Argentijnse regering, die bekritiseerd wordt om zijn passiviteit en het gebrek aan voortgang van de zaak, zegt samen te werken met Justitie om de gebeurtenis op te helderen en Maldonado op te sporen. De protesten komen op een slecht moment voor de regering, omdat de tussentijdse parlementsverkiezingen van 22 oktober in zicht zijn. Deze verkiezingen gelden als een populariteitstest voor Macri na twee jaar bewind. Terwijl de verkiezingscampagnes in volle gang zijn, vraagt de regering om van de kwestie geen politieke zaak te maken.

Bron : El País, el Nuevo Diario
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug