Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Opnieuw protesten in Guatemala

Datum : 29/06/2015
Land : Guatemala

Opnieuw protesten in Guatemala

In Guatemala City zijn opnieuw honderden mensen de straat op gegaan om te protesteren. De demonstranten eisen het aftreden van de huidige president Otto Perez Molina, die beschuldigd wordt van corruptie. Zo'n 300 mensen demonstreerden in een park tegenover het Nationale Paleis in de hoofdstad. De hoofdreden van de protesten is de corruptie in het land. De afgelopen maanden kwamen in Guatemala drie massale corruptieschandalen aan het licht. 

De demonstranten "zijn het zat", omdat ze na een serie burgerprotesten nog steeds "geen resultaten zien", aldus Edgar Pereira, vertegenwoordiger van de Nationale Groep voor Politieke Hervormingen (Conarep). Dit weekend was de opkomst kleiner dan verwacht, omdat dit een lang weekend is in Guatemala, aldus Conarep. Later deze week staan nog meer protesten gepland. 

Sinds april van dit jaar is de betrokkenheid van de regering van Otto Perez Molina in verschillende corruptieschandalen aan het licht gekomen, onder andere door onderzoeken van de VN-gesponsorde Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala. Verschillende hooggeplaatste policiti, zoals vice-president Roxana Baldetti, moesten al aftreden. In mei werd tevens het hoofd van de centrale bank gearresteerd. 

Verschillende groepen eisen nu het aftreden van Molina, die officieel nog tot januari 2016 president zal zijn. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug