Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oppositie Bahamas wint verkiezingen

Datum : 09/05/2012

 Oppositie Bahamas wint verkiezingen

De oppositionele Progressieve Liberale Partij heeft de algemene verkiezingen gewonnen op de Bahamas. Partijleider Perry Christie sprak van een ‘prachtige overwinning’,  maar zei ook dat het land voor grote uitdagingen staat.

Premier Hubert Ingraham, die sinds 2007 aan de macht is, erkende zijn nederlaag en zei de politiek te verlaten. De Bahamas, waar 350.000 mensen wonen, is afhankelijk van het toerisme. De werkloosheid is dit jaar gestegen tot 15 procent.

Christie (69) keert terug als premier, een ambt dat hij eerder van 2002 tot 2007 vervulde. “Het is een bittere strijd gewest en nu is het tijd voor nationaal herstel”, meende hij . De twee partijen, de Progressieve Liberalen en de Vrije Nationale Beweging van Ingraham, bepalen het politieke leven op de Bahamas sinds de onafhankelijkheid van Engeland in 1973.

De verkiezingen werden gedomineerd door de zorgen over de werkloosheid en de stijgende cijfers voor misdaad en moord. Een andere heikel punt is de olieontginning in Bahaamse wateren, die goed is voor zo´. Miljard vaten, volgens analisten. Tegenstanders vrezen dat de boringen schadelijk zijn voor het toerisme, dat van vitaal belang is voor de archipel van 700 eilandjes. Christie heeft gezegd de boringen te steunen, maar ook de toeristensector te beschermen.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug