Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oppositie in Nicaragua biedt 'stabiliteitsakkoord' aan Ortega

Datum : 28/03/2012
Land : Nicaragua

Oppositie in Nicaragua biedt 'stabiliteitsakkoord' aan Ortega

De Nicaraguaanse ex-presidentskandidaat voor de onafhankelijke liberale partij (PLI) , Eduardo Montealegre, heeft de regering van Daniel Ortega uitgenodigd voor een dialoog. De politicus heeft zijn toon gematigd, nadat hij Ortega eerder beschuldigde van misbruik van de grondwet. Montealegre heeft een ‘stabiliteitsakkoord’ aangeboden, die het land uit de modderpoel kan halen waarin het beland is na twee verkiezingen, die als frauduleus zijn bestempeld.

Ortega voert een autoritair bewind, sinds hij in 2007 opnieuw aan de macht is gekomen. “We kunnen een fundamentele koerswijziging bereiken, als de president dat wil”, zegt Montealegre. Hij wil noodzakelijke politieke hervormingen bespreken, zoals vervanging van de kiesraden, die de regeringspartij FSLN hebben bevoordeeld. Dit is vastgesteld door onder andere waarnemers van de Europese Unie. 

Tot nu toe is er geen officieel antwoord van de regering. Analisten, zoals Dora María Téllez – een ex-guerillera en critica van Ortega – meent dat de president niet is geïnteresseerd in een onderhandeling met Montealegre. “Ortega heeft geen enkele wil tot onderhandelen getoond en evenmin voelt hij voor een democratische weg.” Volgens bronnen van het FSLN zijn er wel contacten tussen de beide mannen geweest, wat Montealegre ontkent. Toch lijkt zijn uitnodiging voor een dialoog te duiden op een nieuw politiek akkoord.

Montealegre verzekert dat het niet om een nieuw pact gaat, zoals de politieke alliantie tussen Ortega en zijn voorganger Alemán in 1999, toen Ortega leider was van de oppositie. Dit pact legde de basis voor het huidige politieke systeem: in praktijk een tweepartijenstelsel, maar gesloten en totaal corrupt. Door dit pact verdeelden Alemán en Ortega onderling de staatsinstellingen, alsof het om een taart ging.

Sommige analisten vrezen dat Montealegre een ander pact met Ortega wil sluiten. ‘Als dat zo is” zegt Téllez, “dan gebeurt er hetzelfde als destijds met Alemán: hij verstikt in zijn pact.” Montealgere zegt dat het hem gaat om het zoeken naar consensus, zodat de nodige hervormingen plaatsvinden. “Het gaat niet om verdelen, niet om overgave en niet om aan de macht te blijven. We moeten het land herinrichten. We moeten dat voorzichtig doen, intelligent, met open kaart.”


 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug