Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oppositie lijkt Hondurese verkiezingen te winnen

Datum : 27/11/2017
Land : Honduras

Oppositie lijkt Hondurese verkiezingen te winnen

Ongeveer tien uur na sluiting van de stembussen, meldde het Hondurese Kiestribunaal (TSE) dat Salvador Nasralla aan kop ging in de tellingen, boven huidig president Juan Orlando Hernández.

Tot dan was 57 procent van de stemmen geteld, vooral van de stembureaus in de grote steden Tegucicalpa en San Pedro Sula. Ruim 45 procent van dit totaal had op Nasralla gestemd en iets meer dan 40 procent op Hernández. Op de derde plaats staat Luís Zelaya van de Liberale Partij met ruim 13 procent van de stemmen. Waarschijnlijk zal pas morgen de telling zijn afgerond. In totaal hebben ruim zes miljoen Hondurezen gestemd.

Vroeg in de ochtend gingen aanhangers van beide kandidaten de straat op om de overwinning te vieren. Want beide kandidaten claimen de overwinning te behalen. “We hebben fraude verslagen”, vertelde Nasralla zijn aanhangers. Hij doelde op de wijdverbreide verdenking dat de Nationale Partij van Hernández zou proberen de stemming te manipuleren. Vlak voor de bekendmaking van deze voorlopige uitslag, zei Hernández tegen zijn aanhangers dat hij zeven punten voorstond.

Een overwinning van Nasralla zou een scherpe afkeuring betekenen van Hernández, een autoritaire leider die steeds meer de controle naar zich toetrok over de fragiele instellingen van het land. Ook zal het de terugkeer in de politiek betekenen van de door een coup in 2009 afgezette president linkse president Manuel Zelaya.

Zelaya is de oprichter van Libre, de belangrijkste partij uit het coalitieplatform van Nasralla. Hij voerde samen met hem campagne en geldt als de strateeg van de coalitie. Onder de aanhangers van Libre bevinden zich ministers die onder Zelaya werkten.

Hernández schilderde de alliantie af als een extreemlinkse groep die banden onderhield met Venezuela. Waarschijnlijk heeft een aantal mensen op de oppositie gestemd omdat ze Zelaya terugwillen, die destijds het minimumloon verhoogde.

Hernández heeft het moordcijfer in Honduras naar beneden gekregen en een zuivering doorgevoerd binnen de politie. Maar de oppositie noemt zijn regering steeds autoritairder en militaristischer. Ook wordt Hernández in verband gebracht met een groot corruptieschandaal; fondse voor sociale zekerheid zouden zijn gebruikt voor zijn presidentscampagne in 2013.

De autoriteiten van de TSE hebben uitgesloten dat bij deze verkiezingen de mogelijkheid van fraude bestaat door het systeem van internationaal toezicht. 

Bron : New York Times, El Heraldo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug