Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oppositie spoort aanhang aan om te stemmen

Datum : 26/11/2013
Land : Venezuela

Oppositie spoort aanhang aan om te stemmen

De leider van de Venezolaanse oppositie, Henrique Capriles, heeft een menigte van aanhangers vertelt om zich niet geïntimideerd te voelen en te gaan stemmen tijdens de komende lokale verkiezingen. Sprekend in de hoofdstad Caracas, zei Capriles dat niet gaan stemmen op 8 december “te kostbaar” zou zijn. Hij gaf afgelopen zaterdag een toespraak terwijl duizenden mensen luisterden op de dag van protest.

Op woensdag gaf het parlement de president controversiële macht om te regeren per decreet. Maduro zegt dat die macht hem zal helpen de corruptie tegen te gaan en om de economie te herstellen. De nieuwe maatregel zorgt ervoor dat Maduro voor twaalf maanden besluiten mag nemen zonder het parlement te raadplegen. Desondanks de grote olieproductie van Venezuela heeft het land te maken met een tekort aan voedsel en andere essentiële goederen, evenals stroomstoringen en een inflatie van 54 procent.

“Iedereen moet hun angsten overwinnen en stemmen. Gaan stemmen kost niks, maar niet gaan stemmen kan erg kostbaar zijn,” aldus Capriles op zaterdag. Hij verloor in april nipt van Maduro in de presidentiële verkiezingen. Capriles zei dat twee personen van zijn staf afgelopen donderdag gearresteerd zijn zonder enige uitleg. Hij beschuldigde de president ervan te laf te zijn om hem te arresteren. “Waarom komen ze niet naar mij toe? Maduro, wees geen lafaard, kom op.” Een van de arrestanten was de man die het reisprogramma van Capriles coördineert, Alejandro Silva. De regering bevestigt dat donderdag twee leden van de oppositie gearresteerd zijn. Zij worden ervan verdacht plannen gemaakt te hebben om onrust te zaaien tijdens de demonstraties van zaterdag.

Bron : BBC News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug