Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oprichtster Damas de Blanco overleden aan hartaanval

Datum : 18/10/2011
Land : Cuba

Oprichtster Damas de Blanco overleden aan hartaanval

De bekende en gerespecteerde Cubaanse dissident en oprichtster van de Damas de Blanco, Laura Pollán, is volgens de Cubaanse oppositie afgelopen vrijdag overleden aan een hartaanval. Pollán (63) werd vorige week met spoed opgenomen in het ziekenhuis met acute longontsteking. 

De dochter van Pollán, Laura Maria Labrado, bevestigde vrijdag ook aan El Nuevo Herald dat haar moeder overleden is aan een hartaanval. Pollán werd vrijdag 7 oktober met spoed opgenomen in het Calixto Garcia ziekenhuis met zware ademhalingsproblemen. Al snel werd duidelijk dat er sprake was van acute longontsteking en werd haar toestand bestempeld als “ernstig, maar stabiel.” Nadat Pollán aan een beademingsmachine was geplaatst werd er door de doktoren geconstateerd dat ze ook nog een nierinfectie en dengue had. De combinatie van dit alles is haar afgelopen vrijdag fataal geworden. Doktoren probeerden haar nog ruim een uur te reanimeren, helaas zonder resultaat.

Pollán stond vooral bekend als de oprichtster van de Damas de Blanco, Dames in het wit. Deze groep in het wit geklede dames bestaat voornamelijk uit moeders en echtgenotes van Cubaanse opposanten die door het Cubaanse regime zijn opgesloten in verband met ‘oppositionele’ en ‘contrarevolutionaire’ activiteiten. De dames lopen wekelijks een protestmars door de wijk Vedado in Havanna. 

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share


Terug