Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oproerpolitie komt in actie bij universiteit Bogotá

Datum : 15/04/2011
Land : Colombia

Oproerpolitie komt in actie bij universiteit Bogotá

De oproerpolitie is donderdag ingezet in Bogotá bij de studentenprotesten op de Universidad Nacional de Colombia. De protesten zouden zijn georganiseerd door guerrillagroepen die banden hebben binnen de studentenbewegingen. Het kwam tot een clash tussen de politie en de demonstranten die zich hevig verzetten tegen het ingrijpen. Zo gebruikten de demonstranten zelfgemaakte bommen waarvan er één een agent verwonde.

Volgens RCN Radio zouden zo’n dertig guerrilla’s die zich onder de studenten bevonden de campus van de universiteit hebben bestormd. Daar begonnen ze vervolgens camera’s, deuren en ramen kapot te slaan. Op het Che Guevara-plein verzamelden de studenten zich uiteindelijk, waarna de politie hen uit elkaar joeg.

De spanningen op Colombiaanse universiteiten is de laatste tijd hoog opgelopen. Een voorstel van president Manuel Santos voor een hervorming in het onderwijssysteem is hiervoor de aanleiding. De hervorming staat private organisaties toe om publieke universiteiten te financieren. Door het hele land kwam het op 7 april al tot protesten onder studenten en faculteitsmedewerkers vanwege de hervorming. Deze eerdere protesten waren echter altijd vredig en gingen zonder enig geweld gepaard, met uitzondering van enkele kleine incidenten in Bogotá en Pereira.
 

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share


Terug