Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Opschudding door nieuwe voorzitter congres Peru

Datum : 31/07/2019
Land : Peru

Opschudding door nieuwe voorzitter congres Peru

Enkele dagen geleden kozen de congresleden in Peru een nieuwe voorzitter voor de periode 2019 – 2020. Als winnaar kwam uit de bus Pedro Olaechea, parlementslid namens de uiterst rechtse Acción Republicana en voormalig minister van Productie onder president Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018). Direct zorgde hij al voor opschudding door enkele opmerkingen in het tv-programma Panorama.

In een poging uit te leggen waarom hij het een slecht idee vindt om vervroegde verkiezingen te organiseren zei hij dat de kapsalon de beste graadmeter voor de situatie in het land is. Het is volgens hem namelijk de enige plek waar vrouwen zich kunnen ontspannen en tijd voor zichzelf hebben. Vrouwen maken zich zorgen over hun kinderen, hun moeder, het betalen van de rekeningen, het strijkwerk en de was. De kapsalon is hun enige uitje. “Wat we nu zien is een daling van het aantal kapperszaken, en wanneer dat gebeurt kunnen we problemen krijgen.”

Op internet vielen veel vrouwen over hem heen. De feministische vrouwenorganisatie Manuela Ramos zette op Facebook de feiten op een rijtje: Peruaanse vrouwen kunnen zich niet “ontspannen”, omdat ze per week, naast hun betaalde baan, zeker vijftien uur meer aan het huishouden besteden dan de Peruaanse mannen. “Zodra het huishoudelijk werk eerlijk verdeeld wordt tussen mannen en vrouwen zullen wij ons ontspannen”.  Een andere feministe postte een foto uit de jaren zestig: Limeense vrouwen onder de droogkap. Het riep reacties op als “toen kleedden vrouwen zich nog speciaal voor een kappersbezoek!” en “compleet archaïsch!”.

De conservatieve Olaechea liet zich in het interview met Panorama ook zeer negatief uit over zijn politieke tegenstanders die volgens hem de moorden door Sendero Luminoso (linkse terreurbeweging uit de jaren tachtig) goedkeuren en die “plezier beleven aan de bommen, de doden, de gevierendeelde kinderen. Dat zijn de mensen die mij aanvallen. Wat moet ik doen?”

Na de lawine van kritiek op zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen bood Olaechea een dag later excuses aan. Maar over zijn andere opmerkingen zei hij niets.

Bron : Perú 21, Facebook Movimiento Manuela Ramos, Trome
Bookmark and Share


Terug