Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Opstand in Mexicaanse gevangenis leidt tot minstens 50 doden

Datum : 11/02/2016
Land : Mexico

 Opstand in Mexicaanse gevangenis leidt tot minstens 50 doden

Een gevecht tussen rivaliserende groepen in een gevangenis bij Monterrey in het noorden van Mexico heeft voor de dood van zeker 50 gevangenen geleid. De gouverneur van de staat Nuevo Leon, Jaime Rodríguez, zei dat 12 personen gewond waren geraakt in de gevangenis Topo Chico nadat gevangenen hadden gevochten met “scherpe wapens, knuppels en stokken.”

Ook brak er brand uit in een voorraadkamer. Volgens autoriteiten is de situatie onder controle en zijn er geen gevangenen ontvlucht. Een menigte familieleden blokkeerde buiten de gevangenis wegen en eiste informatie. Sommigen gooiden stokken en stenen en probeerden de gevangenispoort te openen. Oproerpolitie hield hen tegen. 

Het incident vindt plaats enkele dagen voor het aangekondigde bezoek van paus Franciscus aan een gevangenis in de noordelijke stad Ciudad Juarez, een gebied dat berucht is voor het geweld tussen drugskartels. 

Volgens eerste berichten waren er bijna 60 mensen gedood en bezorgde familieleden van gevangenen moesten uren wachten voordat Rodríguez met de juiste cijfers kwam. Hij zei dat het gevecht rond middernacht was begonnen en 30 -40 minuten had geduurd. In die tijd hadden de twee groepen gevangenen brand gesticht in een voorraadkamer. 

De ene groep werd geleid door een lid van het beruchte drugskartel Zeta, Juan Pedro Zaldivar Farias, ook bekend als Z-27. De andere groep stond onder leiding van Jorge Ivan Hernández Cantu, die door de Mexicaanse media is geïdentificeerd als een lid van het rivaliserende Golf kartel. 

Het is onduidelijke of een van deze twee mannen tot de slachtoffers hoort. Volgens Rodríguez zijn alle doden mannelijke gevangenen. Vijf van de gewonden verkeren in slechte toestand. Hij zei dat er geen geweren waren gebruikt. “We maken een tragedie mee die is ontstaan door de moeilijke situatie waarin ze zich in penitentiaire instellingen bevinden”, aldus Rodríguez op een persconferentie. “We kunnen de dood van 52 personen bevestigen. Het proces van identificatie gaat nog door.” 

Geweld tussen bendes en ontsnappingen zijn normaal in het overbevolkte en corrupte gevangenissysteem van Mexico. In 2013 kwamen 13 mensen om in een gevecht tussen gevangenen in de gevangenis la Pila in de staat San Luís Potosí. Een jaar eerder werden 44 gevangenen gedood tijdens een opstend in de gevangenis Apodaca in Monterrey; 30 anderen ontsnapten. De gevangenisdirecteur is later ontslagen. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug