Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Orkaan Gonzalo bereikt Bermuda

Datum : 18/10/2014
Land : Bermuda

Orkaan Gonzalo bereikt Bermuda

De orkaan Gonzalo heeft vrijdagavond de kust van Bermuda bereikt. Dat ging gepaard met hoge golven, sterke windvlagen en grote hoeveelheden regen. Het eiland beleeft daarmee de zwaarste wervelstorm in meer dan tien jaar. Ruim 80 procent van de inwoners heeft daardoor geen stroom meer. Hoewel Gonzalo in de loop van de dag minder krachtig werd, werden rond het Britse eiland nog altijd windvlagen van 185 kilometer per uur gemeten.

De orkaan is afgezwakt tot categorie 3 op een schaal van 5. De gouverneur van Bermuda wenste alle inwoners veel succes en riep iedereen op om elkaar in de gaten te houden en naar het nieuws te blijven luisteren. De storm zal waarschijnlijk nog het hele weekend aanhouden.

De meeste toeristen hebben Bermuda uit vrees voor de wervelstorm verlaten. Dit zei de Nederlandse honorair consul Marijke Peterich vrijdag. Volgens haar is het eiland zo goed als mogelijk voorbereid op Gonzalo. 

Bij de bewoners van Bermuda zit de schrik er overigens nog goed in van een tropische storm die zondag over het eiland raasde. ''Het engste van Fay was de enorme hoeveelheid puin die achterbleef", zegt een inwoonster, die doodsbang is voor wat Gonzalo kan aanrichten.

In 2003 richtte een wervelstorm van categorie 3 voor circa 235 miljoen euro schade aan. De orkaan, met op het hoogtepunt windvlagen van 230 kilometer per uur, eiste acht slachtoffers. Gonzalo komt uit het zuiden, waar de storm in het Caribisch gebied huishield. Op het Nederlandse deel van het eiland Sint Maarten is daarbij een man om het leven gekomen.

Bron : ANP, Novum, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug