Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Orkaan Sandy zorgt voor 21 doden in het Caribisch gebied

Datum : 26/10/2012

Orkaan Sandy zorgt voor 21 doden in het Caribisch gebied

Als gevolg van orkaan Sandy, die inmiddels richting de Verenigde Staten is getrokken, zijn er 21 mensen overleden in het Caribisch gebied. De orkaan trok over de Bahama’s, Cuba, Haïti en Jamaica waar hij veel schade aanrichtte. 

Op donderdag veroorzaakte de orkaan Sandy een stormvloed die leidde tot ernstige overstromingen aan de zuidoostkust van Cuba. Daarbij kwamen 11 mensen om, de meeste werden gedood door vallende bomen of instortende gebouwen. De meeste slachtoffers vielen  in Cuba’s tweede stad Santiago. Toch werden hier 50.000 mensen geëvacueerd als onderdeel van Cuba’s goed georganiseerde orkaanplan.

Ook de Amerikaanse marinebasis en detentiecentrum Guantanamo Bay werd getroffen. Hier moesten sommige medewerkers en gevangenen verplaatst worden naar een veiligere accommodatie.

Eerder werden er al negen doden gemeld in Haïti, waar veel van de infrastructuur nog steeds zwak is na een zware aarbeving in 2010. De andere dode werd gemeld in Jamaica, waar een rotsblok op het huis van een oudere man was gevallen, waardoor hij overleed. Meer dan duizend mensen zochten daar schuilplaatsen toen Sandy ook daar stroomuitval, overstromingen en schade aan gebouwen veroorzaakte.

Inmiddels trekt de orkaan richting Florida, dat al wordt geteisterd door hevige regen en harde wind. Sommige Amerikaanse omroepen verwezen al naar Sandy als de ‘Halloween Orkaan’ of ‘Frankenstorm’, omdat de orkaan mogelijk zou kunnen samenkomen met een winterstroom waardoor hij stroomuitval op Halloween op 31 oktober zou kunnen brengen.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug