Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ortega legt schuld geweld bij anderen

Datum : 25/07/2018
Land : Nicaragua

Ortega legt schuld geweld bij anderen

Maandag werd een eerder opgenomen interview met Daniel Ortega uitgezonden op de Nicaraguaanse televisie. Het was een onverwacht en zeldzaam interview en het maakte duidelijk dat de omstreden president nog niet aan aftreden denkt. Sterker nog, hij legt de schuld voor de onrust en gewelddadigheden van de afgelopen maanden geheel bij anderen. Volgens mensenrechtenactivisten zijn meer dan 350 mensen om het leven gekomen, de meesten door geweervuur van Ortega’s eigen veiligheidsdienst of door gemaskerde paramilitairen die ook aan zijn regering verbonden zijn. Vorige week riep een groep van dertien Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Argentinië, Brazilië en Mexico, op om het geweld, de intimidatie en bedreigingen tegenover de Nicaraguaanse samenleving per direct te beëindigen.

Maar Ortega waste maandag zijn handen in onschuld en verklaarde dat de rust praktisch was weergekeerd. Gevraagd naar zijn rol bij het bloedvergieten van de laatste weken zei Ortega dat hij het slachtoffer is geworden van een politiek complot: “Er is een lastercampagne gehouden waarbij vreselijke leugens zijn verspreid die proberen het imago van Nicaragua en de regering te schaden.” Tijdens het interview distantieerde hij zich ook van de gemaskerde paramilitairen. Die zouden volgens hem gesteund worden door drugsdealers of politieke tegenstanders in plaats van door zijn eigen regering. Ortega ontkende ook dat zijn troepen op vreedzame demonstranten geschoten zouden hebben, terwijl de bewijzen hiervan overduidelijk zijn. Hij zei verder niet van plan te zijn om af te treden en sluit ook uit dat er vervroegde verkiezingen zullen komen.

José Miguel Vivanco, directeur van de  Amerikaanse afdeling van Human Rights Watch, deed het optreden van Ortega af als een poging van een “pathologische leugenaar” om de wereldwijde publieke opinie te manipuleren. “Voor hem is het een manier om mensen buiten Nicaragua in verwarring te brengen over wat er aan de hand is”, zei Vivanco, wijzend op de “ongefundeerde en absurde theorieën” die de regering naar buiten brengt over wie de schuldigen zijn van het geweld.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug