Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ortega op ruime voorsprong in Nicaragua

Datum : 07/11/2011
Land : Nicaragua

Ortega op ruime voorsprong in Nicaragua

Zoals verwacht wordt Daniel Ortega vandaag zo goed als zeker herkozen als president van Nicaragua. In de peiling staat hij 30 procent voor op Fabio Gadea. Het zou zijn derde termijn worden.
 
De deelname van Daniel Ortega is omstreden vanwege een grondwettelijke bepaling. Voorlopige peilingen van de kiesraad vertellen dat 64 procent van de stemmen naar de zittend president gaat. Zijn grootste concurrent, Fabio Gadea, zou op 29 procent uitkomen. Oud-president Arnoldo Alemán zou op 11 procent van de stemmen kunnen rekenen.
 
Volgens Etica y Transparencia voldeden de verkiezingen niet aan internationale standaarden, beginnend met de "illegale deelname van Ortega". De Europese Unie en de Organisatie van Amerikaanse Staten melden geen grote ongeregeldheden.
 
Ortega krijgt dus waarschijnlijk zijn derde termijn als president. Hierin krijgt hij de gelegenheid om de grondwet zo aan te passen dat hij oneindig kan worden herkozen. Volgens critici vormt dit dan ook een opmaat voor een levenslang presidentschap.

http://nos.nl/video/310682-ortega-op-winst-bij-verkiezingen-nicaragua.html
 

 


 

 

Bron : NOS
Bookmark and Share


Terug