Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ortega start derde ambtstermijn in Nicaragua

Datum : 10/01/2012
Land : Nicaragua

Ortega start derde ambtstermijn in Nicaragua

Vandaag om 16.00 uur lokale tijd begint de inauguratieceremonie van Daniel Ortega (66) als president van Nicaragua. Zijn derde termijn in het ambt is omstreden.

Ortega won de verkiezingen in november vorig jaar met 60 procent van de stemmen, terwijl zijn Sandinistische partij een grote meerderheid in het congres behaalde. Critici vrezen dat Ortega oneinig aan de macht wil blijven en daartoe de grondwet zal veranderen. Bovendien bestempelen zijn tegenstanders de verkiezingen als frauduleus. Een rapport van de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) spreekt ook van onregelmatigheden.

In de krant La Prensa noemen verschillende juristen de benoeming van Ortega ‘ongrondwettelijk’. Leden van de tweede partij van het land, de Partido Liberal Independiente (PLI) boycotten de inauguratie. Ze roepen op tot vredig protest tegen ‘de dictatuur die Ortega installeert’. Gisteren bleven leden van de PLI buiten de leiding van de Asamblea Nacional (het parlement.) De partij meent recht te hebben op drie vertegenwoordigers, gezien het aantal leden in de Asamblea: 26 tegenover 62 van de Sandinisten.

De president zelf belooft “geen dramatische verandering” voor de komende vijf jaar. Sinds zijn terugkeer als president in 2006 is de economie gestaag gegroeid, al blijft het land een van de armste in de regio. Met financiële steun van Venezuela heeft Ortega sociale programma’s ingevoerd en tegelijk moedigt hij buitenlandse investeringen aan, waarmee hij de zakenwereld tegemoet komt.

Er worden duizenden mensen verwacht bij de inauguratie. Naast leiders uit de regio zullen ook de Venezolaanse president Chávez en de Iraanse president Ahmadinejad aanwezig zijn.
 

Bron : CNN,BBC, La Prensa Nicaragua
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug