Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ortega verwerft controle over hof Nicaragua

Datum : 14/08/2010

Ortega verwerft controle over hof Nicaragua

NICARAGUA - De Nicaraguaanse president, de linkse sandinist Daniel Ortega heeft de controle over het hooggerechtshof van zijn land verworven. Een meerderheid van de rechters van het hof heeft zeven liberale rechters vervangen. Ze hopen hiermee een aantal vastzittende zaken te kunnen oplossen. De meest gevoelige daarvan is de wens van Ortega om herkozen te kunnen worden, hetgeen de grondwet niet toestaat.
De vervanging van de liberale rechters verliep op surrealistische wijze. De sandinistische meerderheid in het zestienkoppige hooggerechtshof besloot de zeven vervangende rechters uit tien kandidaten te kiezen door middel van loting. Een van de aanwezige verslaggevers werd gevraagd zeven briefjes, met daarop de namen, te trekken uit een houten kistje. De ‘keuze’ viel op vijf sandinisten en twee liberalen. "Arbitrair en niet gestoeld op enige juridische basis", oordeetl de rechtsdeskundige Gabriel Álvarez over de handelwijze van het hof. "De meerderheid van deze rechters heeft maar één doel: de politieke legitimiteit genereren voor de herverkiezing van de president."
Na een akkoord tussen sandinisten en liberalen bestond het hooggerechtshof de afgelopen tien jaar steeds uit acht sandinisten en acht liberalen. In januari van dit jaar veroorzaakte Ortega een crisis binnen het hof door per decreet een aantal gezagsdragers van wie de wettelijke ambtstermijn verstreken was, in functie te laten. Daaronder ook een drietal rechters van het hof, waardoor het evenwicht in sandinistisch voordeel werd verbroken. De liberale rechters weigerden sindsdien dienst.
(El País)
 

Bookmark and Share


Terug