Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oscar Romero wordt heilig verklaard in Rome

Datum : 22/05/2018
Land : El Salvador

Oscar Romero wordt heilig verklaard in Rome

Paus Franciscus maakte 19 mei bekend dat Oscar Romero, die van 1977 tot 1980 aartsbisschop van San Salvador was, op 14 oktober heilig zal worden verklaard in Rome. De heiligverklaringen vinden plaats in het Vaticaan tijdens de Synode van Bisschoppen, een bijeenkomst van bisschoppen uit de hele wereld.

Veel Salvadoranen wilden dat Romero heilig zou worden verklaard in eigen land. Vooral binnen de Kerk had men de voorkeur om dit in Rome te laten gebeuren. Zo zou de naam en boodschap van 'de heilige Romero van de Amerika’s’, zoals hij in El Salvador wordt genoemd, wereldwijd worden verspreid.

Romero werd geboren op 15 augustus 1917 in Ciudad Barrios, een stad gelegen in het oosten van El Salvador. Op 24 maart 1980 werd hij vermoord door een rechts doodseskader tijdens de mis in de kapel van het ‘Divina Providencia’ ziekenhuis in de hoofdstad San Salvador. Roberto D'Aubuisson, een voormalig majoor en oprichter van de rechtse partij ARENA, gaf opdracht tot de moord.

In het land woedde een burgeroorlog tussen de militaire junta en marxistische groepen. De dag voor de moord had Romero in zijn preek gezegd dat Salvadoraanse militairen moesten stoppen met de repressie en het schenden van mensenrechten. Hij zei dit soort dingen regelmatig in het openbaar. Bij Romero's begrafenis werden ruim 40 mensen op het plein voor de kerk vermoord. Dit gaf toen nog meer publiciteit dan de moord op Romero zelf.

In 2015 werd Romero in San Salvador zalig verklaard door paus Franciscus. Veel Salvadoranen vroegen toen al om de heiligverklaring van Romero, die een icoon is in Midden-Amerika vanwege zijn strijd voor vrede en mensenrechten en tegen armoede.

Terwijl Romero onder paus Franciscus wel heilig wordt verklaard, hebben diens voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus zich steeds tegen een zalig- of heiligverklaring verzet. Zij waren voornamelijk bang dat door deze verklaringen de bevrijdingstheologie en marxisme zouden worden gepromoot. Toen Romero in 1979 naar Rome ging om over de situatie in zijn land te praten, raadde Paulus II hem zelfs aan loyaal te zijn aan de junta.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug