Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Oud Mayagraf gevonden in Guatemala

Datum : 26/10/2012
Land : Guatemala

Oud Mayagraf gevonden in Guatemala

Een van de oudste Mayagraven tot nu toe is gevonden in Retalhuleu in Guatemala. De wetenschappers hebben de begraven persoon K’utz Chman genoemd, dat ‘grootvader gier’ betent, vanwege de afbeelding van een mens met het hoofd van een gier die ze daar vonden. 

Dit graf is waarschijnlijk van een Mayaleider die zo’n 2000 jaar geleden leefde. Bij het graf zijn veel juwelen gevonden, waaronder een ketting met een menspersoon met een gierenhoofd. Er zijn geen botten gevonden in het graf. Die zijn waarschijnlijk vergaan. De figuur met het gierenhoofd was een symbool van macht en economische status en werd vaak aan gerespecteerde oudere mannen gegeven. Het is daarom waarschijnlijk dat dit het graf is van een belangrijke leider. 

Deze man zorgde waarschijnlijk voor een burg tussen de Olmeekse en deMayacultuur in Midden-Amerika. Het Olmeekse rijk was aan het verdwijnen rond 400 voor Christus, terwijl deMayabeschaving op dat moment aan het groeien was. Het zou kunnen dat deze leider de eerste was die elementen zoals piramides en ingehouwen sculpturen van koninklijke families introduceerde, die later karakteristiek werden voor de Maya’s. 

Eerder deze maand werd in Guatemala al het graf gevonden van een Mayakoningin. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug