Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oud-dictator Duvalier in Haïti aangeklaagd

Datum : 19/01/2011

Oud-dictator Duvalier in Haïti aangeklaagd

HAÏTI – Haïtiaanse aanklagers hebben de oud-dictator Jean-Claude Duvalier beschuldigd van corruptie en verduistering. De verwarring omtrent zijn plotselinge terugkeer naar zijn vaderland is daarmee alleen maar groter geworden. De zaak, die gaat over misdaden die hij zou hebben begaan vóór zijn vlucht 25 jaar geleden, werd gepresenteerd aan het eind van een chaotische dag, waarop Duvalier – een van de meest omstreden personen in Haïti – door zwaar bewapende agenten uit zijn hotel werd gehaald. Aanhangers van ‘Baby Doc’ begeleidden de arrestatie door luid om "revolutie" te schreeuwen en met dreigementen om het land "plat te branden". Vier uur later werd Duvalier op vrije voeten gesteld, maar hij mag Haïti niet verlaten, zolang een rechter onderzoekt of er voldoende bewijs is om de oud-dictator gevangen te zetten.
Volgens de advocaat van Duvalier, Gervais Charles, is het proces een "politieke show" en is zijn cliënt op het verkeerde moment naar Haïti gekomen. "Daar heeft het mee te maken, niet met de wet", aldus Charles. Hij zei dat het merendeel van de aanklachten te maken hebben met een bedrag van 4,6 miljoen dollar dat de familie Duvalier op een Zwitserse bankrekening had staan. Daarop had de regering in 2008 al beslag gelegd, omdat ze ervan uitging dat het een deel was van een veel groter bedrag aan overheidsgeld dat Duvalier tijdens zijn bewind had verduisterd.
De lijst van beschuldigingen is bescheiden met het oog op het feit dat Duvalier symbool staat voor een van de meest zwarte periodes uit de geschiedenis van het Caribisch eiland. Desalniettemin wordt de aanklacht tegen de oud-dictator gezien als een belangrijke stap voor een land dat tot dusver bekendstond om een grote mate van straffeloosheid. Wel wordt gevreesd voor het oplaaien van oude conflicten, op een moment dat Haïti zich met de grootst mogelijke moeite probeert te herstellen van de aardbeving van een jaar geleden.
(The New York Times)

Bookmark and Share


Terug