Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Oude resten gevonden in onderwatergrot Mexico

Datum : 25/02/2018
Land : Mexico

Oude resten gevonden in onderwatergrot Mexico

Archeologen in Mexico hebben mensenresten gevonden van negenduizend jaar oud, en botten van dieren afkomstig uit de laatste ijstijd. De vondst werd gedaan in ’s werelds grootste onder water gelopen grot. De dierenresten behoren toe aan reuzeluipaarden, oeroude olifanten en uitgestorven beren. Dat meldt het Mexicaanse ministerie van Cultuur.

Naast de negenduizend jaar oude mensenresten, is de onderwatergrot ook een bron van overblijfselen van de oude Maya-samenlevingen. De samenleving had religieuze belangen bij bepaalde onderwatergrotten, ofwel “cenoten”, als deze. Het Yucatán-schiereiland, waar de grot zich bevindt, ligt bezaaid met oude relieken van de Maya’s.

Een groep duikers ontdekte vorige maand het grottensysteem, wat volgens Guillermo de Anda, van het Mexicaanse instituut voor Antropologie en Geschiedenis, een "overweldigende" vondst is. Volgens De Anda is het de belangrijkste archeologische onderwatervondst in de wereld.

Het grottensysteem, 'Sac Actun' genaamd, is 347 kilometer lang. Volgens Scientias zijn dit soort grotten van groot belang, omdat de tijd ze niet aan heeft getast. Er kunnen daarom allerlei archeologische vondsten worden gedaan.

Bron : Reuter, ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug