Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Oud-international 'El Loco' Houseman overleden

Datum : 24/03/2018
Land : Argentinië

Oud-international 'El Loco' Houseman overleden

De Argentijnse oud-international René Houseman is overleden. De buitenspeler, die in 1978 invaller was in de gewonnen WK-finale tegen het Nederlands elftal, had tongkanker. Hij is 64 jaar geworden.

Houseman werd groot onder de vleugels van César Luis Menotti, de trainer die hem liet debuteren bij Huracán en hem later als bondscoach selecteerde voor het nationale elftal. Het nietige Huracán werd in 1973 tot ieders verrassing landskampioen. Met de achttienjarige Houseman als topscorer: 22 doelpunten.

Houseman, die om zijn briljante acties én een rebelse aard bekendstond als 'El Loco', speelde 55 interlands. In 1974 was hij vooral om ervaring op te doen in de WK-ploeg opgenomen. In Duitsland bewees hij met drie doelpunten al zijn klasse. Maar op het WK van 1978 was Houseman al over zijn hoogtepunt heen. Alcohol was de boosdoener, maar bondscoach Menotti hield hem de hand boven het hoofd.

"Ik dronk vier flessen wijn per dag tijdens het WK in 1978", zei Houseman daar later over. "Menotti wist dat ik dat nodig had. Hij heeft er altijd over gezwegen, daar ben ik hem erg dankbaar voor."

Toch deed Houseman bijna iedere wedstrijd - als invaller - mee. In de WK-finale tegen Nederland in Buenos Aires kwam hij in de 75ste minuut in het veld bij een 1-0 voorsprong voor Argentinië. De Argentijnen wonnen uiteindelijk met 3-1 na verlenging. Met de loopbaan van Houseman was het na het WK snel gedaan. Zijn alcoholverslaving dwong hem om op 29-jarige leeftijd te stoppen als voetballer.

Bron : NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug