Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oud-minister bevestigt steekpenningen Lula

Datum : 21/01/2019
Land : Brazilië

Oud-minister bevestigt steekpenningen Lula

Antonio Palocci, die minister was tijdens de regeringen van Lula da Silva en Dilma Rousseff, bevestigde dat hij de voormalige president, bij "verschillende gelegenheden", contante opbrengsten van steekpenningen van de bouwbedrijven Odebrecht en Andrade Gutierrez gaf, aldus mediaconcern Globo. 

Palocci, die sinds november vorig jaar huisarrest heeft, vertelde de rechter in het kader van een samenwerkingsovereenkomst de betaling van steekpenningen tot 80.000 reais (ongeveer 22.000 dollar) aan Lula, die sinds april gevangen zit wegens corruptie, aldus Globo.

Volgens de voormalige minister zouden de illegale betalingen aan Lula hebben plaatsgevonden in 2012, nadat zakenman Marcelo Odebrecht akkoord ging met de uitbetaling van 4 miljoen dollar aan het voormalige staatshoofd voor de deelname van Odebrecht aan de bouw van de Belo Monte Dam, in het noorden van het land.

In een van de delen van zijn bekentenis bevestigde Palocci dat "hij in de buurt van dertig, veertig, vijftig en tachtigduizend reais (tussen 8.000 en 22.000 dollar) in contanten opnam voor Lula”, bij meerdere gelegenheden.

Volgens Globo zou Palocci bij één gelegenheid 50.000 reais (13.305 dollar) hebben overhandigd in een doos met een mobiele telefoon in Brasilia. Een andere keer zou Lula volgens de eerdere versie van Palocci zelf een hoeveelheid onbepaald geld hebben ontvangen in een doos whisky op het Congonhas-vliegveld in Sao Paulo.

De uitspraken van Palocci zijn opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst met de Braziliaanse autoriteiten dat hem in staat stelde in huisarrest te gaan na meer dan twee jaar gevangenisstraf wegens corruptie en het witwassen van geld.

De voormalige minister getuigde afgelopen 13 april en de verklaring werd in juni vorig jaar goedgekeurd, maar pas nu was deze toegevoegd aan het dossier van het onderzoek van de federale politie naar vermeende fraude en corruptie in de Belo Monte Dam. 

In zijn verklaring zei Palocci dat, voor werken in de dam, Odebrecht in totaal 15 miljoen reais (ongeveer 4 miljoen dollar) aan donaties zou hebben toegewezen om Lula ten goede te komen, hoewel van dat totaal 4 miljoen reais (1,06 miljoen dollar) zou zijn gedoneerd op een "officiële" manier.

Het bouwbedrijf Andrade Gutierrez zou van zijn kant de kosten hebben betaald van een aantal entiteiten die banden hebben met de voormalige president, donaties hebben gedaan aan het Lula Instituut en sommige van zijn conferenties hebben betaald in ruil voor het faciliteren van hun deelname aan de werken van Belo Monte.

Via zijn perskantoor bevestigde Lula dat ‘Lava Jato’, de grootste anticorruptieoperatie in de geschiedenis van Brazilië, 'bijna 200 informanten heeft die profiteren van reducties van straf” en dat “geen enkele tegen de voormalige president bewijsmateriaal heeft ingediend”.

In een verklaring zei de raadsman van de voormalige president dat de rechter "besloot om de uitspraken" van Palocci te valideren in ruil voor "leugens zonder bewijs tegen de voormalige president". "Alle fiscale geheimen van Lula en zijn familie werden opgeheven zonder dat er onregelmatigheden werden gevonden", aldus de notitie.

Lula, die tussen 2003 en 2010 president van Brazilië was, zit sinds 7 april 2018 een straf van twaalf jaar op veroordeling van corruptie in de zaak Petrobras.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug