Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oud-premier Curaçao aangehouden

Datum : 20/05/2014
Land : Curaçao

Oud-premier Curaçao aangehouden

Gerrit Schotte, de voormalige premier van Curaçao, is vanochtend meegenomen door de politie, nadat hij een interview had gegeven in een tv-studio. Ook zijn levenspartner, Cicely van der Dijs, is aangehouden. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. De verdachten kunnen in eerste instantie voor twee dagen worden vastgehouden. In die tijd zullen ze worden verhoord. Mocht het Openbaar Ministerie het voor het onderzoek nodig achten, dan kan de hechtenis met acht dagen worden verlengd.

Schotte en zijn partner zijn aangehouden in verband met het zogenoemde Babel-onderzoek. Eind 2012 werden verschillende aangiften gedaan tegen Schotte, nadat het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties op Curaçao meer dan vijftig dubieuze financiële transacties had opgemerkt.

Het OM liet in december al weten dat Schotte wordt verdacht van het witwassen van geld en valsheid in geschrifte. In het kader daarvan zijn toen onder meer zijn huis doorzocht en zijn partijkantoor en het parlementskantoor. Direct na die huiszoekingen werd gespeculeerd in de Curaçaose media over een verband met het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels. Volgens het OM hadden de huiszoekingen daar niets mee te maken.

Schotte was premier van 2010 tot 2012. Met zijn beleid zorgde hij voor flinke veranderingen in de politieke machtsverhoudingen op Curaçao.

Bron : Versgeperst, ANP, Trouw
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug