Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oud-premier Schotte van Curaçao vrijgelaten

Datum : 30/05/2014
Land : Curaçao

Oud-premier Schotte van Curaçao vrijgelaten

De voormalig premier van Curaçao, Gerrit Schotte, is dinsdagavond vrijgelaten. Hij zat precies een week vast op verdenking van valsheid in geschrifte en witwassen van geld. Volgens het Openbaar Ministerie blijft hij nog wel verdachte, maar wordt hij niet meer vastgehouden. Een groep aanhangers gaf hem een warm welkom bij de politiecellen waar hij een week zat opgesloten.

De komende dagen worden nog meer getuigen gehoord. Volgens de rechter-commissaris is er echter geen gevaar meer dat Schotte getuigen nog kan beïnvloeden. Daarom heeft hij dinsdagavond besloten hem onmiddellijk in vrijheid te stellen. De oud-premier moet wel beschikbaar blijven voor politieverhoren. Schotte blijft eveneens verdachte en het strafrechterlijk onderzoek wordt voortgezet, zo laat het OM weten.

Na de vrijlating hebben veel aanhangers van de partij van Schotte, de MFK, zich verzameld bij het partijgebouw waar ze wachten op de komst van de voormalig premier. Schotte richtte de MFK op in 2010 en is nog steeds de leider. Hij was namens die partij premier van Curaçao tussen 2010 en 2012. Momenteel is de MFK de grootste oppositiepartij van het eiland.

Schotte benadrukte dinsdagavond na zijn vrijlating dat zijn opsluiting een duidelijk geval is van onrechtvaardigheid. Het Openbaar Ministerie op Curaçao heeft Schotte volgens hemzelf opgesloten om zijn politieke strijd tegen te houden. Schotte wil het huidige politieke systeem hervormen, bijvoorbeeld door het invoeren van een gekozen minister-president. Hij gaf direct na zijn vrijlating aan dat zijn politieke strijd verder gaat. Ook eiste hij zo snel mogelijk verkiezingen en niet pas in 2016, zoals nu staat gepland. Verder klaagde Schotte over de politiecel waarin hij zeven dagen zat opgesloten en heeft hij geweigerd te eten uit angst te worden vergiftigd.

Schotte en zijn vriendin werden aangehouden in verband met het zogenoemde Babel-onderzoek. Eind 2012 werden verschillende aangiften gedaan tegen Schotte, nadat het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties op Curaçao meer dan vijftig dubieuze financiële transacties had opgemerkt. De vriendin van Schotte, Cicely van der Dijs, werd na twee dagen al vrijgelaten, ook zij is nog verdachte. In het kader van een onderzoek werden vorige week huizen in Italië doorzocht en getuigen gehoord in Italië, Sint Maarten en Curaçao.

Direct na die huiszoekingen werd gespeculeerd in de Curaçaose media over een verband met het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels. Volgens het OM hadden de huiszoekingen daar niets mee te maken.
Eerder startte het OM een zogenoemde civiele enquête tegen het beleid dat Schotte als premier voerde. Die zaak loopt nog.

Bron : ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug