Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oud-president Aristide terug in Haïti

Datum : 21/03/2011
Land : Haïti

Oud-president Aristide terug in Haïti

Vlak voor de tweede ronde van de verkiezingen is oud-president Jean-Bertrand Aistide (57) met een privévliegtuig vanuit Zuid-Afrika teruggekeerd naar Haïti. Sinds 2004 woonde hij in ballingschap in Zuid-Afrika. In 2004 was hij al even terug Haïti, maar na een volksopstand vluchtte hij wederom. Zijn terugkeer is omstreden. Haïti zou Aristide verzocht hebben om na de verkiezingen pas terug te keren.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft laten weten zijn bedenkingen hierover te hebben. Volgens Obama zou de terugkeer een destabiliserende werking op de verkiezingen kunnen hebben. Of dit daadwerkelijk het geval is geweest is nog niet bekend.

Aristide is twee keer president geweest van Haïti. Hij leidde het verzet tegen de dictator Jean-Claude Duvalier in de jaren tachtig. Duvalier keerde begin dit jaar al terug naar Haïti en is aangehouden op verdenking van corruptie tijdens zijn regeerperiode. Ook zijn terugkeer was omstreden. Later beek dat hij naar Haïti was gekomen om zijn miljoenen veilig te stellen op een Zwitserse rekening. Aristide wil in Haïti helpen met onderwijsprogramma’s die nodig zijn om het land op te bouwen na de aardbeving in 2010. Hij zegt niet van plan te zijn terug de politiek in te gaan.

Bij zijn aankomst op het vliegveld werd hij verwelkomd door duizenden van zijn aanhangers en vele journalisten. Gespeculeerd wordt dat niet zijn werk voor de onderwijsprogramma’s de echte reden voor zijn terugkeer is, maar dat beide kandidaten bij de presidentsverkiezingen tegenstanders van Aristide zijn. Zowel Mirlande Manigat als Michel Martelly zou na een overwinning de terugkeer van Aristide kunnen verhinderen.

(Los Angeles Times, Volkskrant)
 

Bron : The Los Angeles Times, de Volkskrant
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug