Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oud-president Ecuador in verband gebracht met ontvoering

Datum : 19/06/2018
Land : Ecuador

Oud-president Ecuador in verband gebracht met ontvoering

Het Nationaal Gerechtshof van Ecuador heeft oud-president Rafael Correa in verband gebracht met de ontvoering van voormalig parlementslid Fernando Balda in 2012. Balda was van 2006 tot 2009 parlementslid van de partij van Correa, Alianza País, maar sloot zich daarna aan bij de oppositie. Balda had veel kritiek op Correa, wat hij onder andere liet weten in interviews en blogs. Hij beweerde onder meer dat de Ecuadoraanse regering een geheim hoofdkwartier zou hebben waar politici en journalisten werden bespioneerd. Hij werd vervolgd voor laster, maar eind 2009 vluchtte hij naar Colombia.

Correa was van 2007 tot 2017 president van Ecuador. Hij ontkent zijn betrokkenheid bij de zaak en zegt dat het om een politieke vervolging gaat. Aanhangers buiten de rechtbank zeiden dat Correa doelwit is van een lastercampagne. Volgens het Gerechtshof zou Correa het brein achter de ontvoering zijn. Hij moet zich vanaf 2 juli elke vijftien dagen in de hoofdstad Quito melden, al woont Correa sinds een jaar in België.

In 2012 werd Balda gedwongen in een voertuig te stappen en werd enkele uren vastgehouden totdat de Colombiaanse politie ingreep.  Later werd Balda uitgeleverd aan Ecuador en zat een celstraf uit van bijna twee jaar. Het Gerechtshof denkt dat Correa aan de top van een commandostructuur stond die opdracht gaf tot de ontvoering van Balda, waarmee hij naar Ecuadoraans grondgebied zou moeten zijn gebracht. In maart werden drie Ecuadoraanse politieagenten gearresteerd op verdenking van de ontvoering.

Bron : BBC, El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug