Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oud-president Fujimori van Peru in het ziekenhuis

Datum : 24/12/2017
Land : Peru

Oud-president Fujimori van Peru in het ziekenhuis

De voormalige president van Peru, Alberto Fujimori, is vanuit de gevangenis naar een ziekenhuis gebracht. Hij heeft last van een lage bloeddruk en een abnormaal hartritme. Cardiologen hebben de 79-jarige ex-leider urgente behandeling geadviseerd.

Fujimori - die van 1990 tot 2000 aan de macht was - zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor mensenrechtenschendingen. Sommige Peruanen bewonderen hem voor het bestrijden van maoïstische rebellen. Zijn critici beschouwen hem als een corrupte dictator.

Fujimori werd in 2007 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor omkoping en machtsmisbruik. In 2009 werd hij veroordeeld tot nog eens 25 jaar gevangenisstraf wegens mensenrechtenschendingen die hij tijdens zijn ambtstermijn had begaan, waaronder het toestaan van moordpartijen uitgevoerd door doodseskaders.

Hij is de afgelopen jaren in en uit het ziekenhuis geweest voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen. De nieuwste medische noodsituatie komt slechts enkele dagen nadat de aanhangers van Fujimori in het Congres president Pedro Pablo Kuczynski hielpen om afzetting voor vermeende corruptie te voorkomen. Oppositiepolitici beweren dat de president de aanhangers had beloofd om Fujimori te bevrijden in ruil voor hun steun. Kuczynski ontkent de aantijging.

Bron : BBC, EPA
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug