Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oud-president Guatemala Portillo veroordeeld

Datum : 25/05/2014
Land : Guatemala

Oud-president Guatemala Portillo veroordeeld

Oud-president Alfonso Portillo van Guatemala is donderdag in New York veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en tien maanden. Ook kreeg hij een boete opgelegd van 2,5 miljoen dollar.

De rechter heeft nog niet besloten of Portillo in de Verenigde Staten zal blijven of overgeplaatst wordt naar Guatemala. De voormalige president heeft al een lange tijd in de gevangenis doorgebracht en hoeft daardoor nu nog maar achttien maanden van zijn straf uit te zitten.

Portillo had in maart voor de rechter toegegeven dat hij tussen eind 1999 en augustus 2002 steekpenningen van Taiwan heeft aangenomen. In ruil daarvoor zou hij hebben toegezegd dat Guatemala Taiwan zou erkennen. Taiwan heeft een conflict met China over soevereiniteit. China wil de onafhankelijkheid van Taiwan niet erkennen. Taiwan probeert via Centraal-Amerikaanse en Caribische landen toch diplomatieke erkenning te krijgen. Maar China, altijd op zoek naar natuurlijke hulpbronnen zoals olie, sojabonen en ijzer, is ook geïnteresseerd in Centraal Amerika om handel mee te drijven.

Voormalig president van El Salvador Francisco Flores wordt op dit moment ook aangeklaagd voor het aannemen van steekpenningen van Taiwan. Hij ontkent echter dat hij de 10 miljoen dollar die Taiwan doneerde voor de wederopbouw van El Salvador na de aardbeving in 2001, heeft misbruikt.

Portillo was president van Guatemala van januari 2000 tot januari 2004. Hij werd in 2010 in Guatemala gearresteerd, nadat hij in de Verenigde Staten was aangeklaagd, omdat hij het geld van Taiwan zou hebben witgewassen via Amerikaanse banken.

Guatemala leverde Portillo ruim een jaar geleden aan de VS uit.

Bron : BBC World, ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug