Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oud-president Uribe geeft Senaatszetel op

Datum : 27/07/2018
Land : Colombia

Oud-president Uribe geeft Senaatszetel op

De voormalige machtige president van Colombia, Alvaro Uribe, heeft zijn Senaatszetel opgegeven wegens een onderzoek naar omkoping en fraude bij het Hooggerechtshof.

Hij wordt gezien als de machtige man achter de aankomende president van het land, Ivan Duque, die naar verwachting in augustus zal aantreden. Uribe, die van 2002 tot 2010 president was, wordt beschuldigd van valse beschuldigingen en van knoeien met getuigenissen. Het is de eerste keer dat een Colombiaanse rechtbank een ex-president heeft gevraagd om te getuigen.

In een tweet van afgelopen zei Uribe dat hij zich "moreel belemmerd voelde om senator te zijn" en hij legde uit dat hij ontslag nam om ervoor te zorgen dat "mijn verdediging niet interfereert met het werk van de senaat". Zijn beslissing heeft echter aanleiding gegeven tot persspeculatie over zijn werkelijke redenen om zijn ambt te verlaten.

In Colombia is het Hooggrecehtshof belast met het onderzoek tegen gekozen functionarissen, terwijl gewone burgers worden onderzocht door het parket van de procureur-generaal. Volgens zijn critici zal het ontslag van Uribe hem helpen te voorkomen dat hij voor het Hooggerechtshof wordt opgeroepen. De zaken tegen hem zullen waarschijnlijk worden overgedragen aan Colombia's notoir corrupte en inefficiënte Openbaar Ministerie.

De zaak die leidde tot het onderzoek van het Hooggerechtshof begon in 2012, toen de voormalige president de linkse parlementariër Ivan Cepeda beschuldigde van het orkestreren van een complot om hem te koppelen aan rechtse paramilitaire groepen. Maar het Hooggerechtshof verwierp de beschuldigingen tegen Cepeda en zei dat het leek alsof Uribe getuigen had bedreigd.

Cepeda prees het besluit van het Hooggerechtshof om aanklachten tegen Uribe in te dienen als een historische mijlpaal. "Uribe werd tot gisteren als onaanraakbaar en oppermachtig  beschouwd. Dit is een heel belangrijk precedent", zei hij.

Uribe’s opstappen uit de Senaat betekent een kritische stem minder over de  vredesovereenkomst die in 2016 is getekend met de rebellen van de FARC, waarmee een einde kwam aan een gewapende conflict dat meer dan vijftig jaar had geduurd.

Zijn achtjarig presidentschap werd gekenmerkt door zijn harde opstelling tegenover de guerrilla's, die zijn vader in 1983 vermoordden. Uribe heeft altijd aangedrongen op een hardere behandeling van voormalige FARC-rebellen in de rechtbanken.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug