Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oud-president Uruguay weigert pensioen

Datum : 18/08/2018
Land : Uruguay

Oud-president Uruguay weigert pensioen

Ooit was hij ’de armste president ter wereld’ en ook na zijn aftreden als senator deze week is het geen vetpot. José Mujica weigert namelijk een pensioen voor de vijf jaar dat hij in de senaat zat na eenzelfde periode als president van Uruguay.

De voormalige linkse rebel heeft geen behoefte aan luxe. Als president trok hij niet in het presidentiële paleis, maar bleef hij met zijn vrouw en medeguerrilla op zijn bescheiden bloemenboerderij in de buitenwijken van Montevideo leven. Het merendeel van zijn salaris doneerde hij aan goede doelen en hij bleef ook in een stokoude blauwe kever rijden. De wagen werd zo beroemd dat iemand hem daarvoor ooit een miljoen dollar bood. Ook dat bod legde hij naast zich neer met de opmerking "dat mijn driebenige hond nergens anders in vervoerd wil worden.”

Mujica gaf als reden voor zijn vertrek bij de senaat op "dat ik moe ben na een lange reis.” De 83-jarige zal door zijn politieke vijanden niet erg gemist worden. Die haalden eerder opgelucht adem. Mujica stond bekend om zijn scherpe tong. Over de president van Venezuela, Nicolás Maduro, zei hij: "Die is zo gek als een geit.”

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug