Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oud-president van Peru pleegt zelfmoord

Datum : 18/04/2019
Land : Peru

Oud-president van Peru pleegt zelfmoord

Voormalig president van Peru, Alan García, heeft zich naar verluid afgelopen woensdag door het hoofd geschoten, enkele minuten voordat een bevel voor zijn arrestatie zou worden uitgevoerd. Alan Gabriel Ludwig García Pérez (69) was president van Peru van 1985 tot 1990 en van 2006 tot 2011. Hij was ook lid van het Congres.

Peru’s huidige president Martin Vizcarra maakte García’s dood bekend: “Ontzet door de dood van voormalig president Alan García. Ik betuig mijn medeleven aan zijn familieleden en dierbaren”, plaatste Vizcarra op Twitter. Hij heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

García schoot zichzelf door het hoofd in zijn slaapkamer toen de politie zich voorbereidde om hem te arresteren voor het vermeende witwassen van tegoeden die worden gelinkt aan het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Hij werd naar een ziekenhuis in Lima gebracht, waar hij driemaal werd gereanimeerd voordat hij naar de operatiekamer werd verplaatst.

Alle voormalig presidenten van Peru sinds 2001 worden gelinkt aan het corruptieschandaal rond Odebrecht. Alejandro Toledo (2001-2006) verblijft momenteel in de Verenigde Staten en voor hem is een verzoek tot uitlevering ingediend door de Peruaanse autoriteiten. Ollanta Humala (2001-2016) heeft al een straf uitgezeten tussen 2017 en 2018. Pedro Pablo Kucyznski (2016-2017) is afgelopen week in hechtenis genomen als onderdeel van een lopend onderzoek naar zijn banden met het Braziliaanse bedrijf. 

Voormalig presidentskandidaat Keiko Fujimori, die de verkiezingen aan Kucyznski verloor, is er ook bij betrokken. Haar vader Alberto, president van Peru in de periode 1990 en 2000, zit ook in de gevangenis; hij zit vast wegens schending van de mensenrechten in een zaak die geen verband houdt met het huidige onderzoek naar zijn dochter.

Het Odebrecht-onderzoek had García omringd nadat naar buiten was gekomen dat zijn voormalig assistent en goede vriend, Luis Nava Guibert, en zijn zoon, José Antonio Nava Mendieta, meer dan vijf miljoen Amerikaanse dollar hebben ontvangen tijdens de tweede termijn van de Amerikaanse Revolutionaire Volksalliantiepartij (APRA).

“Het is een intellectuele lafheid dat ze dat zeggen, dat Luis Nava mijn voorman is. Het is juridische demagogie. Ik heb het land de afgelopen vier maanden niet mogen verlaten. Ik heb niks meer dan mijn salaris, mijn lezingen, mijn boeken en mijn pensioen”, zij García afgelopen dinsdag.

Geruchten over García’s gezondheid doken jaren geleden al op. Zo blijkt uit vermeende vertrouwelijke documenten van de Amerikaanse ambassade in Lima dat hij zou lijden onder een depressie en andere psychologische problemen.

Het Odebrecht-schandaal heeft geleid tot gevangenisstraffen voor verschillende Latijns-Amerikaanse politici, met name in Peru. Zo heeft een rechter afgelopen week Kuczynski laten vastzetten voor tien dagen wegens 782.000 Amerikaanse dollar aan eerder niet nader genoemde betalingen van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht, meer dan een decennium geleden.

Een hoorzitting die gepland staat voor komende woensdag zal beslissen of dit arrest wordt verlengd naar drie jaar. Bondgenoten van Kuczynski binnen het congres melden dat hij afgelopen dinsdagavond met een hoge bloeddruk naar een lokale kliniek is gebracht.

García was een populist wiens grillige eerste termijn in de jaren tachtig werd gekenmerkt door hyperinflatie, ongebreidelde corruptie en de opkomst van de guerrillabeweging Lichtend Pad. Zijn tweede termijn was conservatiever, waarin hij bijdroeg aan een groei van investeringen door gebruik te maken van de stijgende grondstofprijzen.

In 2018 had García asiel aangevraagd bij de Uruguayaanse regering; hij beweerde slachtoffer te zijn van politieke intimidatie. De regering van Tabaré Vázquez kondigde aanvankelijk aan zijn verzoek in te willigen, maar herzag het besluit nadat de Uruguayaanse regering het lopende onderzoek tegen García grondiger had bekeken. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug