Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Oudste en grootste Mayabouwwerk ontdekt in het zuiden van Mexico

Datum : 04/06/2020
Land : Mexico

Oudste en grootste Mayabouwwerk ontdekt in het zuiden van Mexico

Wetenschappers hebben door gebruik te maken van teledetectie vanuit de lucht de grootste en oudste May structuur ontdekt. Het is een kolossaal rechthoekig verhoogd platform, gebouwd tussen 1000 en 800 en ligt in de Mexicaanse staat Tabasco.

Anders dan de Mayapiramides in steden als Tikal in Guatamala en Palenque in Mexico, ongeveer 1.500 jaar geleden gebouwd, is het recent ontdekte bouwwerk niet van steen, maar van klei en aarde. De wetenschappers vermoeden dat het gebouw werd gebruikt voor rituelen.

Gelegen dicht tegen de grens met Guatamala is het plein bijna 400 meter breed, 1.400 meter lang en 10 tot 15 meter hoog. Hiermee is het totale volume groter dan de Gizapiramide in Egypte.

Er zijn geen symbolen of beeldhouwwerken met afbeeldingen van hooggeplaatste individuen te vinden. Wetenschappers vermoeden daarom dat in de beginperiode de Mayacultuur meer gemeenschappelijk van aard was, en pas later is ontwikkeld tot een meer ongelijke en hiërarchische maatschappij, geleid door adel. 

“Omdat het horizontaal zo groot is lijkt het, als je er op loopt, net als een natuurlijk landschap”, zei de archeoloog  die het onderzoek heeft geleid, Takeshi Inomata, werkzaam bij de Universiteit van Arizona. “Maar de vorm is mooi zichtbaar in LIDAR.”

LIDAR, een afkorting voor Light Detection And Ranging, is een technologie die gebruik maakt van laserpulsen. Door over een plaats te vliegen kan zo een driedimensionale informatie van de vorm en karakteristieken aan de oppervlakte in kaart worden gebracht.

Negen grote paden en een reeks van reservoirs zijn verbonden met de structuur. Sommige delen van de landelijke locatie Aguada Fénix, waar het bouwwerk is gelegen, wordt bedekt met veeboerderijen. Andere plekken zijn bebost.

“Het is waarschijnlijk dat veel mensen van omliggende gebieden hier samenkwamen voor speciale aangelegenheden, mogelijk gebonden aan cyclussen op de kalender”,  verklaarde Inomata. “De rituelen waren waarschijnlijk processies op de paden en binnen het rechthoekige plein.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug